Három milliárd dollárt követel a HP az Oracle-től

A vállalat azzal érvel, hogy a támogatás elmaradása miatt jelentős bevételtől estek el, sőt ez a jövőben is így lesz.

Egy hat éve folyó perben most értek el a felek addig, hogy sor került az esetleges kártérítés összegének meghatározására. Tegnap a HP közölte, hogy szerződésszegés miatt 3 milliárd dolláros kártérítést követelnek az Oracle-től.

Régi ügy

A történetről annak idején az IT café is részletesen beszámolt. 2010 őszén írtuk meg, hogy az Oracle alkalmazta a HP-től augusztus elején sokak által vitatott indoklással elbocsátott csúcsmenedzsert, Mark Hurdöt, és a HP ezek után indított pert.

Az eljárás indoka kézenfekvő volt: a HP azt állítja, hogy az egy hónapos munkanélküliség után a versenytársnak is tekinthető Oracle-höz igazoló Hurd olyan információkkal rendelkezik, melyek megosztásával sértheti a HP gazdasági érdekeit, és – ahogy ez egyébként megszokott – az Oracle új elnöke olyan szerződést írt alá annak idején, mely kizárja, hogy ilyen módon dolgozzék egy konkurens cégnél: „Mark Hurd elfogadta és aláírta azt a szerződést, mely kötelezi őt a HP üzleti titkainak és bizalmas információinak megőrzésére. A HP szándéka, hogy érvényesítse a szerződés e pontjait” – áll a vállalat közleményében. A cég úgy véli a kereset szerint, hogy hiába fizettek készpénzben és részvényben hatalmas összeget az elbocsátáskor, fennáll annak a veszélye, hogy Hurd bizalmas információkat oszt meg új munkaadójával. Az elnökként dolgozó volt vezérigazgató az Oracle eladásokért felelős csúcsvezetője lett, ezért a HP szerint friss információival (például a közeljövő üzleti terveinek, a versenytársakkal kapcsolatos HP-projektek ismertetésével) jogosulatlan előnyökhöz juttathatja a konkurens vállalkozást.

Elmérgesedett viszony

Azóta sok minden történt már, például a legutóbbi tárgyalás óta a HP két cégre osztódott, a HPE a nagyvállalatok számára gyárt szervereket és szoftvereket, a HP Inc. pedig a PC-kkel és a nyomtatókkal foglalkozik. A pert a HPE folytatja.

A történethez hozzátartozik, hogy a Sun felvásárlása után az Oracle társalapítója és 2014-ig vezérigazgatója, Larry Ellison barátja és teniszpartnere volt Hurdnek, és azért csábította a vállalathoz, hogy hardvergyártót csináljon az Oracle-ből – vagyis a HP versenytársává tegye. Korábban az Oracle biztosította a HP csúcsszerverei számára a külön nekik kialakított adatbázisszoftvert, és ez a kombó borsos ára ellenére kiemelkedő teljesítménye miatt igen népszerű volt a nagyvállalati ügyfelek között. Épp ez volt az egyik oka a Sun felvásárlásának, hogy az Oracle a HP nélkül tudjon saját terméket szállítani ebben az igen jövedelmező szegmensben.

Pont a fentiek miatt egy másik konfliktus is kialakult a két vállalat között, amikor az Oracle bejelentette, hogy nem támogatják tovább a HP szervereiben használt Intel Itanium processzorokat. Emiatt a HP perelt, és meg is nyerték.

A mostani kármegállapító tárgyaláson a HPE azzal érvelt, hogy a támogatási zűrzavar, a támogatás elmaradása miatt 1,7 milliárdos kár érte őket az értékesítésben, illetve úgy számolnak, hogy a jövőben további 1,3 milliárdot veszítenek majd.

Azóta történt

Előzmények