A Huawei hivatalos reagálása Ausztrália korlátozó lépésére

Az IT café tegnap számolt be arról, hogy az ausztrál kormányzat biztonsági okokra hivatkozva nagy valószínűséggel nem fogja engedni sem a Huawei, sem más kínai gyártók számára, hogy részt vehessenek az ország internetes infrastruktúrájának nagyszabású modernizációs projektjében. Hírünkben már utaltunk rá, hogy a Huawei méltatlannak tartja a kitiltást, és ezt ma megerősítette a Huawei Magyarország, melynek képviseletében Gecse Mariann PR-manager közleményt adott ki:

A Huawei a világ egyik vezető kiépítője a nemzeti szélessávú hálózatoknak (NBN), amely széles körben lehetővé teszi a nagy sebességű, száloptikás internet használatát egy-egy országban.

A cég múltja a nemzeti szélessávú infrastruktúrák kiépítésében magáért beszél: a világ 9 globális NBN-infrastruktúrájából nyolcat a Huawei épít ki, így például az Ausztrália szomszédságában fekvő Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, Szingapúrban vagy Malajziában. Nem érhettünk volna el ilyen sikereket, ha az ügyfelek nem bíznának meg minden szempontból a cégünkben.

A hálózat biztonsági kérdéseket természetesen mindig megnyugtatóan tisztázni kell, mert az a gyártókat, az ügyfeleket, a végfelhasználókat és a kormányzatot egyaránt érinti. A Huawei mint piacvezető gyártó, az innováció egyik jelenlegi központjából, Kínából ezeknek a kérdéseknek érthetően kerül elsőként a frontvonalába.

A Huawei továbbra is reménykedik abban, hogy Ausztrália NBN-projektjében szerepet vállalhat, annak ellenére, hogy a hálózat megvalósításáért felelős NBN-vállalat és az ausztrál kormány jelenleg közvetve visszautasította vállalatunk indulását a projektben.

A Huawei mint Kína legnagyobb magánkézben lévő vállalata továbbra is nyitott, átlátható tulajdonosi struktúrájú és azon dolgozik, hogy megtalálja a módját annak, hogy az ausztrál kormány hálózati biztonságot érintő kéréseire megnyugtató válaszokat adjon, még akkor is, ha azok nem kimondottan a céget érintették (hanem általában a Kínából kiinduló hackertevékenységet jelölték kizáró okként).

A Huawei Ausztrália hosszú távú befektetéseit és üzletvitelét egyébként nem befolyásolja a döntés.

Azóta történt

Előzmények