Ifjú magyar tudósjelölt a világ legjobbjai között

Az idén az egyesült államokbeli Phoenixben került sor a 21 éven aluli tudósok olimpiájára, az Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) világversenyre. A versenyen a többszörös előzsűrizést követően a felkért szervezetek nevében több mint 50 ország fiatal tudósjelöltjei vehettek részt. Ebben az évben hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által szervezett 2004. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik győztese, a tizenkilenc éves Rátai Dániel képviselte egy olyan találmánnyal, amely minimális – nagyjából 25-30 ezer forintos – ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós tervezőkészülékké képes változtatni. A találmány egy 3D-szemüveg és néhány olcsó alkatrész felhasználásával teszi lehetővé a valóban térbeli rajzolást. A tudományos-fantasztikus filmekbe illő teljesítményt a nemzetközi zsűri összesen hat első díjjal jutalmazta.

A 14 kategóriában indult több mint 1400 pályázó közül hárman részesültek abban díjban, hogy részt vehetnek az idei Nobel-díjátadó ünnepségen – Rátai Dániel közöttük van. A fiatal ezenkívül megnyerte a világ legnagyobb processzorgyártó cégének, az Intelnek a legjobb teljesítményért felajánlott 5000 dolláros díját (Intel Foundation Achievement Award), ebben összesen tizennégyen részesülhettek.

Dániel találmánya, mely nem csupán háromdimenziós megjelenítésre, hanem játékok új generációjának létrehozására, a legkülönbözőbb tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő és egyéb műveletek 3D végzésére is alkalmas, a polihisztor Leonardo nevét viseli. A számítógép-tudomány (Computer Science) képviselői között kimagasló érdeklődést keltve szerezte meg a kategória legjobbjának járó abszolút első díjat, ami további 5000 dollárt, egy Intel processzoros notebookot és az alma materének, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolának is egy 1000 dolláros különdíjat jelentett. Ezenkívül a kategória két első díja (3-3000 dollár) közül is az egyiket Rátai Dániel kapta.

Jelentős az eszmei értéke annak a szakmai elismerésnek is, amelyet a Számítástechnikai Szövetség (IEEE Computer Society) és a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetsége (Patent and Trademark Office Society) fejezett ki első díjaival.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények