Mobilok milliói némultak el Indiában

Érvénytelen, illetve nem létező IMEI-azonosítószámok miatt potenciálisan milliós nagyságrendben tiltottak le mobiltelefonokat Indiában hatósági parancsra a múlt éjjel. A kényes beavatkozásra azért van szükség, mert a helyi hírszerző források vizsgálata szerint terrorista csoportok pontosan ilyen készülékekről vezénylik támadásaikat az ország területén. A 15 számjegyű, minden eszköz esetében egyedi IMEI (International Mobile Equipment Identity) hiánya lehetetlenné teszi a hívó fél vagy a telefon helyzetének meghatározását, illetve a hívásinformációkhoz sem lehet egyértelműen hozzáférni – közölték a hatóságok.

Az azonosító hiánya egyáltalán nem újdonság a világ második legnépesebb országában. Az érvénytelen vagy semmiféle IMEI-számmal nem rendelkező mobilokat helyben gyártják, vagy Kínából importálják. A márkajelzés nélküli eszköz különös ismertetőjele: olcsó. Így nem véletlen, hogy becslések alapján körülbelül 25 millió „gagyi” mobil forog közkézen Indiában, ez alsó hangon a teljes értékesített darabszám 30 százalékát jelenti. Minden hónapban egyébként több millió új előfizető csatlakozik a szolgáltatókhoz, ezzel az állam a világ leggyorsabban növekvő mobilkészülékes piaca.

Rengeteg előfizető panaszkodik a hatóságok lépése miatt, mivel az ügyfelek vásárláskor nem kaptak arról tájékoztatatást, hogy a készülékeknek feltétlenül rendelkezniük kell (érvényes) IMEI-számmal.

Előzmények