India meggyőzte az Intelt

Az Intel 400 millió dolláros beruházással processzortesztelő és -tokozó üzemet létesít Indiában – jelentette be tegnap Dayanidhi Maran, az ázsiai ország informatikai minisztere, miután visszatért egyesült államokbeli útjáról. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata egyelőre nem erősítette meg a hírt, Maran szerint azonban egy hónap múlva hivatalosan is bejelentik a befektetést, melyért India Kínával és Vietnammal versengett.

India a világ egyik leggyorsabban bővülő pc-piaca, és egy helyi tokozóüzemből jóval gyorsabban lennének kiszolgálhatók az ország számítógépgyártói – mutat rá a CNET. Az Intel gyárat még nem, de szoftver- és hardverfejlesztői központot már létesített az országban.

A tesztelő és tokozóüzemekben nyernek végleges formát a félvezetőgyárakban készített szilíciumlapkák. Ezek a létesítmények kevésbé automatizáltak, mint a fabok, ezért egy új beruházás helyszínének kiválasztásakor nagyobb súllyal esik a latba az olcsó munkaerő. Nem véletlen, hogy az Intel is – ahogy a legtöbb chipgyártó – fejlődő országokba telepíti tokozóüzemeit, míg chipgyárai fejlett infrastruktúrájú vidékeken találhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Reszkess, Amerika!

    Kína már nem csupán az alacsony bérű munkásokat foglalkoztató ágazatokban tör világpiaci pozíciókra.