Vietnamba megy az Intel?

Az indiai informatikai miniszter minden jel szerint előre ivott a medve bőrére, amikor júniusban bejelentette, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata mintegy 400 millió dolláros beruházással országában létesít processzortesztelő és -tokozó üzemet. Az Intel ugyan decemberben ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező öt évben több mint egymilliárd dollárt fordít helyi kutató-fejlesztő bázisának bővítésére és egy kockázatitőke-alap létrehozására, az új ázsiai gyárberuházásról még nem döntött. Ezért a projektért India Kínával és Vietnammal verseng, és friss hírügynökségi források szerint az utóbbi lesz a befutó.

Az AP úgy tudja, hogy az Intel engedélyért folyamodott Hanoinál egy 605 millió dolláros gyárberuházás megvalósítására. A cég ugyan – az ilyen esetben szokásos forgatókönyv szerint – tagadta, hogy végleges döntés született volna a helyszínről, és szóvivőjén keresztül csupán annyit közölt, hogy ilyen esetekben nem szokatlan „némi aktivitás” a jelölt országokban, vietnami kormánytisztviselők nem tapogatózásról, hanem formális kérelemről beszélnek, melynek elbírálása 45 napon belül befejeződhet.

Hanoi ösztönzi a külföldi technológiai vállalatokat a befektetésekre, melyek közül az Intelé lenne messze a legnagyobb értékű. (A kormány adatai szerint jelenleg az országban jelen lévő 250 amerikai vállalat összesen 1,4 milliárd dollárt hozott.) A helyi lapok úgy tudják, hogy a gyárat – mely 2000 embernek adna munkát – Ho Si Minh-város egyik ipari parkjában tervezi felépíteni a chipgyártó.

A tesztelő és tokozóüzemekben nyernek végleges formát a félvezetőgyárakban készített szilíciumlapkák. Ezek a létesítmények kevésbé automatizáltak, mint a fabok, ezért egy új beruházás helyszínének kiválasztásakor nagyobb súllyal esik a latba az olcsó munkaerő. Nem véletlen, hogy az Intel is – ahogy a legtöbb félvezetőgyártó – fejlődő országokba telepíti tokozóüzemeit, míg chipgyárai fejlett infrastruktúrájú vidékeken találhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények