India nem viccel: jön a 35 dolláros táblagép

Az indiai oktatási tárca a múlt héten egy újabb rekordolcsó hordozható számítógép fejlesztését jelentette be. A minisztérium korábbi, a fizikai megvalósítás rögös útján elvérző laptopprojektjével ellentétben ezúttal a gép beharangozására az első, vélhetően működő prototípus elkészülte után került csak sor. Az új számítógép, melynek sorozatgyártása már jövőre megkezdődhet, a közoktatásban tanuló indiai diákok számára készül.

A bemutatón Kapil Sibal oktatási miniszter azt mondta, hogy az eszköz fejlesztése egy a közoktatás minőségének javítását célzó nagyobb projekt része, és India válasza az amerikai gyökerű „százdolláros laptop” kezdeményezésre. „A jövő megoldásai Indiában születnek majd” – fogalmazott az AFP beszámolója szerint a tárcavezető.

Az Apple iPadre hasonlító, de annál kisebb kijelzővel rendelkező táblagépről annyit lehet tudni, hogy kifejlesztésében több helyi műszaki egyetem és kutatóközpont is részt vesz. A miniszter részletes specifikációkat egyelőre nem tette közzé, azt viszont elmondta, hogy a gép érintésérzékeny kijelzővel, wifivezérlővel, 2 GB memóriával és USB-csatlakozókkal rendelkezik, és merevlemezt nem tartalmaz. A hardver esetében a tisztánlátást nem segíti (ahogy a projekt hitelességének megítélését is nehezíti), hogy a sajtótájékoztatón készült felvételeken egyértelműen több dizájn, több eltérő készülék is látható. A tablet valamiféle Linuxot futtat majd, és előtelepítve jár hozzá PDF-olvasó, böngésző és irodai csomag (az OpenOffice.org).

Kapil Sibal azt mondta, hogy jelenleg az gépben felhasznált alkatrészek összesen 35 dollárba kerülnek (1 dollár=222 forint), de hosszabb távon a bekerülési költséget szeretnék előbb 20, majd 10 dollárra leszorítani. A tárca jelenleg gyártót keres, és állítólag több vállalat is érdeklődött már, megállapodás azonban még nem született. A terv az, hogy a táblagépet minden képzési szinten – az általános iskolától az egyetemekig – elérhetővé teszik majd, ezért legalábbis az biztos, hogy a gyártó cég óriási volumenű megrendelésekre számíthat a világ második legnépesebb országának kormányától.

Az eszközt – főként a korábbi, kudarccal zárult projekt miatt – nemcsak lelkesedés, de kritika is fogadta. Többek szerint kétkedésre ad okot, hogy ezúttal is több az ígéret, mint a konkrétum. Mások azt mondják: nem biztos, hogy jó irány egy szuperolcsó, de erős kompromisszumokat megkívánó készülék fejlesztésére időt, pénzt és energiát fordítani akkor, amikor a használható számítógépek ára magától is egyre csökken.

Azóta történt

Előzmények