A táblagép gyorsan megelőzi a netbookot

Az idei második negyedévben 3,27 millió darab iPadet adott el az Apple. Ha e táblagépet is személyi számítógépnek tekintjük, az a hordozható gépek szegmensében azonnal 6 százalékos részesedést szerzett, a vállalat pedig a Toshibát és az Asust megelőzve az ötödik legnagyobb PC-gyártónak tekinthető a világon – mutatott rá egy brit piackutató cég.

A Canalys szerint az iPad sikere az „Apple-hatás” mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a hordozható számítógépek kategóriájában – főként a netbookok szegmensében – előrelépés nemigen történt. „Ha növelni akarják a részesedésüket, a PC-gyártóknak tovább kell fejlesztenie a netbookokat, vagy új vásárlói szegmenseket kell meghódítaniuk a saját táblagépeikkel” – mondta Chris Jones, a cég elemzője.

Apple iPad

A piackutató azt jósolja, hogy a tabletekből már 2012-ben több fogy majd, mint netbookokból. Az előrejelzés szerint az idén 12,5 millió táblagépet adnak majd el a gyártók világszerte, 2014-ben viszont már 66 milliót. A helyzeti előnyben lévő Apple 2011 végéig biztosan a szegmens legnagyobb gyártója lesz – állítják.

Ahogy belép a piacra a többi gyártó, a kísérletezés időszaka jön majd el e termékkategóriában: mind a fogyasztói, mind a vállalati felhasználókat megcélzó táblagépek esetében többé-kevésbé eltérő konfigurációk közül lehet majd választani. Chris Jones szerint a sikerhez rendkívül fontos lesz a hardver és a szoftver összegyúrása, részben ezért az elkövetkező három évben izgalmas verseny várható a tableteken futó operációs rendszerek (elsősorban az Android, az iOS, a webOS és a BlackBerry, másodsorban a Chrome, a MeeGo és a Windows) között.

A Canalys kristálygömbje szerint a táblagépek és a netbookok egy ideig békében élnek majd egymás mellett, de idővel az utóbbiak törvényszerűen háttérbe szorulnak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Forradalom az elektronikus könyvek piacán

    Ha tetszik, ha nem, az iPad felforgatta az e-readerek világrendjét. Átalakulnak az üzleti modellek, és átalakul az is, amit úgy hívünk: e-könyv.

  • Elkezdik gyártani a 35 dolláros tabletet

    Találtak gyártót a készülékhez. Először százezer darab készül tesztelési céllal, és ha minden jól megy, a diákok a jövő év második felében juthatnak hozzá.

Előzmények