Információs társadalomról hat pontban

A Magyarországon működő informatikai gazdasági érdekvédelmi szervezetek tegnap nyílt közleményben fordultak az új kormányhoz az információs társadalommal összefüggő feladatok miatt. A közlemény utal arra, hogy az iparilag fejlett országok gazdasági teljesítményei közötti különbségeket leggyakrabban az infokommunikációs technológiákhoz (IKT) kapcsolódó befektetés, kutatás és felhasználás mértékével, valamint az információs társadalomhoz és a médiához kötődő iparágak versenyképességével jellemzik. Ezért az aláíró szervezeteknek az a meggyőződése, hogy az információs társadalom kialakítása és politikai programja nemcsak ágazati vagy tárcafeladat, hanem a magyar társadalom, a közszféra és a gazdaság legátfogóbb jövőképét meghatározó, kormányszintű, parlamenti és társadalmi megegyezésen alapuló elvárás. Ennek megvalósításához az informatikai szervezetek készek a párbeszédre a kormányzattal és a célok megvalósításában történő közreműködésre.

Az IKT-szektor képviselői az információs társadalom legsürgetőbb kérdéseit hat pontban foglalták össze: egy kormányzati intézményt javasolnak a terület irányításához (önálló költségvetéssel); a közigazgatásban a költségcsökkentés mellett egységes szabványok, minőségbiztosítás és transzparencia is szükséges; nyilvánítsák a szélessávú hálózatokat alapinfrastruktúrának; legyenek konkrét arányok az IKT fejlesztésekre az uniós forrásoknál; adókedvezmények segítsék a kis- és középvállalkozások innovációját; növekedjen a hazai internetes tartalmi szolgáltatások mennyisége és minősége. 

A szakmai szervezetek készek a Kormánnyal együttműködni a Nemzeti Fejlesztési Terv kialakítása során eddig megszületett eredmények felhasználásával egy magyarországi infokommunikációs cselekvési terv elkészítésében, amely a 2006-2010 közötti időszak programját megfelelő szakértelemmel és társadalmi kontroll mellett határozná meg. A közleményt hat szervezet elnöke írta alá, ezek a szervezetek: IVSZ, INFORUM, MTSZ, NJSZT, VISZ, AmCham.

Azóta történt

Előzmények