Internethajó, lágyan ring a Dunán

Ahogyan a fő médiatámogató IT.news főoldalára felúszott a sorozatban hetedik alkalommal megrendezendő Internethajó rendezvény reklámbannere, hasonlóképpen fog felúszni június 8-án az Európa hajó is a Dunán, fedélzetén a magyar információs társadalom építését meghatározó piaci, társadalmi, tudományos és kormányzati szervezetek képviselőivel.

Az idei Internethajó "Mi volt, s Mi lesz?" címmel vág neki a haboknak, arra utalva, hogy itt az ideje az előző években elért eredmények áttekintésének, majd ezek ismeretében a jövőbeli feladatok megfogalmazásának. Ennek sikerét a rendezvény szakmai támogatását és védnökségét vállaló, valamint a programban előadóként vagy vitafélként megjelenő szereplők szakmai elismertsége garantálja.

A magyar információs társadalom helyzete és jövője című szekcióban részt vesz Kovács Zoltán az IVSZ elnöke – aki ezen kívül a plenáris részben is előadást tart –, valamint Beck György, az Inforum elnöke. Mlinarics József, a Matisz ügyvezető elnöke az Elektronikus infoszabadság szekcióban vállalt moderátori szerepet, ahol Majtényi László bevezető előadása után a magyarországi állami és piaci modellekkel kapcsolatos tapasztalatokat szedik ízekre.

Kürti Sándor, a Kürt Rt. elnök-vezérigazgatója vezetésével próbálják meg a résztvevők – Bojár Gábor, a Grafisoft Rt. elnöke és Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója – feltárni a magyar tudásexport és innováció helyzetét, a magyar vállalatok külföldi jelenlétének hiányát. Z. Karvalics László, az ITTK igazgatója a magyar információs társadalom helyzetéről tart majd előadást, amelynek állításait a fórumon rögtön meg is védheti vitapartnereivel – Beck Györggyel,  Kovács Zoltánnal és Dr. Detrekői Ákossal, a NHIT elnökével – szemben.

A tavalyi évben parázs vitákat hozó Infokommunikációs helyzetkép című szekcióban idén is hallhatjuk a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a piaci szereplők diskurzusát, többek között Szathmári Géza, a GTS Datanet ügyvezető igazgatója, ifj. Lengyel Tibor, a TV-NET ügyvezető igazgatója, valamint Simó György, a T-Online vezérigazgatója részvételével. Áttekintést kapunk az NHH szerepéről a távközlési díjak/internet előfizetési díjak csökkentésében, a technológiától független versenysemleges szabályozások térhódításáról és a monopóliumok lebontásáról.

A délutáni programban – itt jön el a mi időnk! – a magyar online média új jelenségeiről szólnak a szakemberek. Bevezetőt mond Babarczy Eszter írónő és Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, ezt követően pedig az Index és a Kirowski képviselői tartanak rövid előadást. A fórumban szerepet vállal Szigetvári József, az IDG lapigazgatója, Uj Péter, az Index főszerkesztője, Sátor Csaba, az Interware kereskedelmi és marketing igazgatója, Szigeti Péter, a Kreatív OnLine főszerkesztője, valamint lapcsoportunk médiamenedzsere, Pái Attila.

Az Internethajó az Információs Társadalom- és Trendkutató Központtal együttműködve rövid átfogó tanulmányt ad ki a rendezvény tematikájához illeszkedően. Az ITTK szakemberei képet alkotnak a magyar viszonyokról, s egy rövid áttekinthető anyagban – európai adatok bázisán – összehasonlító jelentést készítenek a magyar helyzetről. Ehhez az Internethajó utasai a rendezvény előtti napokban férhetnek hozzá az Internethajó weboldalán. A tanulmány kizárólag elektronikus formában érhető el.

Azóta történt

Előzmények