Informatikai fejlesztések a Magyar Rádiónál

A Magyar Rádió 2002 őszén döntötte el, hogy a hatékonyabb működés és a jobb átláthatóság érdekében integrált vállalatirányítási rendszert vezet be, és független szakértők bevonásával az SAP rendszerét választották. A közel 700 milliós projekt legfontosabb célja a pontosabb költségelszámolás, valamint a későbbi hatékonyságnövelő intézkedések alapjául szolgáló új kontrolling rendszer kialakítása és bevezetése volt, amitől az előzetes számítások szerint 2-3 év közötti megtérülést prognosztizáltak. A közbeszerzési eljáráson nyertes HP legfontosabb feladata az volt, hogy a Magyar Rádió pénzügyi-számviteli, eszközgazdálkodási, értékesítési, készlet- és raktár gazdálkodási, és bérszámfejtési feladatainak leképezése minél gyorsabban megtörténjen a rendszerben.

2003 őszén megkezdődött a munka, és az első ütem rendkívül feszített tempóban év végéig sikeresen le is zárult. E fázisban az általános költségelemek feldolgozására és rendszerezésére irányult a közel 50 fős MR-HP közös fejlesztőcsoport jól összehangolt munkája, aminek eredményeképp négy hónap alatt működésre bírták az új kontrolling rendszert, amely a több ágon és nehezen áttekinthető adatfolyamban megfelelő rendet teremtett. A bevezetésnél biztosítani kellett a pénzügyi-számviteli, eszközgazdálkodási, értékesítési, készlet- és raktárgazdálkodási folyamatokhoz való harmonikus csatlakozást.

Tavaly folytatódott az informatikai rendszer fejlesztése, az egyik legnagyobb feladat, a HR modul bevezetése is megtörtént az év végéig, fokozatos átállás mellett napjainkban a Magyar Rádió már teljes körűen ki tudja használni az integrált megoldás nyújtotta előnyöket. A projekt keretében a konzultációs és rendszerintegrációs szolgáltatások mellett a HP Magyarország szállította a bevezetéshez szükséges hardverhátteret is: a négy darab ProLiant szervert és a HP StorageWorks Enterprise Storage Array (EVA) háttértártároló-rendszereket. A HP biztosította a közel 200 darab szükséges licencet is. A folyamatok során alkalmazott operációs rendszernek a Microsoft Windowst választották. A munkákban alvállalkozóként részt vállalt a Synergon Rt is.

"Örömmel jelenthetem, hogy a Magyar Rádió és a HP közös projektje, a Magyar Rádió Integrált vállalatirányítási rendszere bevezetése a tervezettnél rövidebb határidő alatt és a keretösszegen belül lényegében befejeződött” – nyilatkozta Dr. Gőblyös István, a Rádió alelnöke egy mai sajtótájékoztatón. "A Magyar Rádió Rt. megújítási folyamatában meghatározó lépés a kontrolling és vezetői információs rendszer bevezetése, mint a vállalati stratégia megvalósításának eszköze. Az idén 80 éves Magyar Rádió megújulásának kiemelkedően fontos lépése a gazdálkodás korszerű, átlátható és hatékony alapokra helyezése." - tette hozzá az alelnök.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP
  • HP

Azóta történt

Előzmények