Uszoda vizét fűtik a szerverek

Sokféle módszerrel próbálkoznak világszerte az egyre szaporodó adattároló központok energiaéhségének csökkentésére. Hallottunk már tengeri hajókra telepített központokról, ahol nagyjából 30-40 százaléknyi energia spórolható csak azzal, hogy a hűtést tengervízzel oldják meg, nemrég pedig az IBM saját konszolidációs projektjéről számoltunk be, ahol virtualizációs technológiával egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni. Ez utóbbi projekt eredményeként a számítások szerint egy kisebb város energiaellátásához elegendő áramot lehet megtakarítani a gépek fogyasztásán és a helyiségek légkondicionálásán.

Most újabb zöld projekteken dolgozik az amerikai vállalat. A svájci Uitikonban például a város uszodájának vizét fűti majd az a nagy teljesítményű adatközpont, amelyet a GIB-Services cégnek szállítanak. A központ által termelt hőt egy hőcserélő segítségével használják majd fel az uszoda vizének melegítésére.

Magyarország is érdekelt az adatközpont üzletben a Dataplex révén, a vállalat idén kezdte meg budapesti adatközpontjának bővítését, ahol már a tervezésnél kiemelten vették figyelembe a lehetséges megtakarítási és környezetvédelmi megoldásokat. A Dataplex teljes villamosenergia-szükséglete közel egy 80 ezres város (mint például Szolnok vagy Szombathely) lakossági energiafogyasztásának felel meg. Ennél a beruházásnál a betáplált IT-energiára fordított hűtési energia jelentősen csökken majd – egyebek között a hideg téli időjárást felhasználó szabad hűtési rendszerek beállításával és az EU 4-es szabványoknak megfelelő generátorok, hatékonyabb UPS-ek beállításával.

Egy másik nagy beruházás is a végéhez közeledik, májusban megkezdi működését Ausztria első környezetbarát adatfeldolgozó központja. A kika/Leiner csoport részére az IBM által St. Pöltenben felállított épület szerkezete az elektromos áramfogyasztást 40 százalékkal mérsékli. A Közép-Európában és a Közel-Keleten zajló erőteljes terjeszkedésének köszönhetően a kika/Leiner csoport igénye az IT-szolgáltatásokra jelentősen megnőtt. Ezt az igényt új adatfeldolgozó központ létrehozásával elégítik ki. Az önálló épület kocka alakú és megközelítőleg 100 négyzetméternyi informatikai területet foglal magában. Az ablak nélküli, zárt helyiség vízálló, és automata tűzoltó berendezéssel szerelték fel. Minden megfelel egy adatfeldolgozó központ csúcstechnológiájú biztonsági követelményeinek. A központban normál esetben nem tartózkodik majd egyetlen személy sem. A számítási igényeket energiatakarékos IBM moduláris szerverek (Modular Systems) elégítik ki, és a speciálisan tervezett hűtési rendszer jelentősen csökkenti a fogyasztást. A kika/Leiner minden informatikai tevékenységét a St. Pölten-i központból irányítja. Ez magában foglalja többek között az áruirányítást, az elektronikus katalógusok elkészítését, az e-mail forgalmat, az időrögzítést és az adattárolást is.

Az adatközpontok energiaszükségletének nagyjából 60 százalékát az IT berendezések hűtésére használják el. Ma már ott tartunk, hogy egy szerver üzemeltetése és hűtése lassan többe kerül, mint maga az eszköz, s ezt már mindegyik nagy IT-vállalat az egyik legfontosabb szempontnak tekinti termékeik, szolgáltatásaik megtervezésénél.

Azóta történt

Előzmények