Informatikai szakállamtitkára lesz a gazdasági tárcának

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter (képünkön) az MDF – utóbbi időben feltűnően aktív – Informatikai Kabinetjének küldött tegnapi üzenetében kifejti, hogy a mostaninál is több figyelmet kell szentelni az informatika kérdéskörének. „Örömmel fogadtam, hogy számos szakmai szervezethez és több liberális politikushoz hasonlóan Önök is úgy gondolják, hogy önálló, informatikai szakállamtitkárra van szükség. Miniszterré történő jelölésemkor magam is ezt a véleményt fogalmaztam meg a kormányzat megfelelő fórumain” – olvasható a nemrég kinevezett miniszter nyílt levelében, amely a Pettkó András által jegyzett szakcsoport felvetéseire adott válaszokon kívül néhány fontos változtatásra is utal a közeljövőt illetően.



Pettkóék szerint az elmúlt években az IHM működési feltételei korlátozottak voltak; a minisztérium a kellő hatáskörök hiányában nem tudott megfelelni feladatának. A feladatok egy része évek óta a MeH hatáskörébe tartozik, ennek köszönhetően a területet ma is a többfejűség és a döntésképtelenség jellemzi. Az MDF szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008-tól már nem fantomizálhatja tovább az informatika területét, hiszen szervezetének megerősítésére, hatáskörének kibővítésére van szükség. Az informatikai kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével mintegy három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internethasználathoz, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, illetve – és ma talán ez jelenti a legnagyobb kihívást – az igény felkeltése.

Kákosy – a kritikákra válaszolva – az eredményeket is fontosnak tartja megemlíteni. „Ma, amikor a széles sávú internet egyre több ember számára elérhető, amikor két mobilszolgáltató tárgyalásaink eredményeképpen 20-20 milliárd forintot fordít a mobilszélessáv elterjesztésére hátrányos helyzetben lévő területeken, vagy amikor minden iskolában és önkormányzati intézményben széles sávú internetkapcsolat van, aligha mondható, hogy fantomizálnánk e területet.” A tárca első embere azt állítja, hogy az információs társadalommal kapcsolatos kérdésekről kötelességének tartja a szakmai és politikai szereplők minél szélesebb körének véleményét megismerni.

Azóta történt

Előzmények