Új elnök az IVSZ élén

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tegnap tartotta 17. közgyűlését, amelyen a három év után leköszönő Kovács Zoltán utódjaként a Freesoft Nyrt. vezérigazgatóját, Keresztesi Jánost választotta meg elnökévé. Keresztesi programjában kiemelte, hogy a hazai piac védelmét, a versenytisztaság megteremtését és a kkv-k versenyképességének növelését tartja az iparág legfontosabb, megoldásra váró problémáinak. Az új elnök fontosnak tartja, hogy javítsa az IVSZ érdekérvényesítő képességét olyan eszközökkel, mint például a Közbeszerzési tanácsban való közvetlen képviselet vagy a különböző szakmai szervezetekkel való együttműködés – áll a szervezet közleményében.

„A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen az adóterhek csökkentése, a hitelgarancia-program fejlesztése, valamint az oktatás és szakemberképzés. Az IVSZ által kezdeményezett – a bérterhekre vetítve 40-50 százalékos – adócsökkentés érdemi változást eredményezne az innovatív vállalatok versenyképességében” – hangoztatta programbeszédében Keresztesi.

Keresztesi János a 70-es évek végén az Országos Számítástechnikai Vállalatnál (SZÁMALK) kezdte pályafutását. 1991-ben a Digital Equipment Hungaryhez csatlakozott, ahol kezdetben értékesítőként dolgozott, később az indirekt értékesítésért lett felelős. 1995-től közel négy éven át volt az Oracle Hungary partnerkapcsolati, majd indirekt értékesítési igazgatója. 1999 áprilisától több mint öt évig volt a Sun Microsystems hazai leányvállalatának ügyvezetője. 2004 júniusa óta a FreeSoft Nyrt. vezérigazgatója.

Az új elnök szerint Magyarország válaszúthoz érkezett: „Vagy felismerjük az infokommunikáció jelentőségét mind az ország, mind pedig az egyén számára, és ennek megfelelően az elnyeri méltó helyét a kormányzati programokban, vagy pedig lemaradunk a versenyben” – mondta, hozzátéve, hogy a szektor fontosságát egyelőre csak a piaci szereplők ismerték fel igazán, a kormányzat nem.

Így megszólítva érezhette magát a tisztújító közgyűlésre meghívott Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter, aki itt hivatalosan is bejelentette az informatikai szakállamtitkárság létrehozását, és vázolta azt a programot, amely három területen – a digitális írástudás fejlesztése, a széles sávú internetpenetráció növelése és az eGazdaság elterjesztése – célozza Magyarország felzárkóztatását az EU-átlaghoz.

A közgyűlés elnökségi tagokat is választott: a Nemzeti Fejlesztési Terv szakterületi képviselője Drajkó László, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, míg a megüresedett piacbővítési pozíció felelőse a leköszönő Kovács Zoltán (Kirowski Zrt.) lett.

Azóta történt

Előzmények