Gyakorlatlanok a végzős informatikusok

A Nyugat-magyarországi Egyetemen Pakainé dr. Kováts Judit, a közgazdaság-tudományi kar docensének vezetésével végzett felmérés célja annak a kiderítése volt, milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon a gazdaságinformatika szakos hallgatók, és milyenek a munkaerőpiac elvárásai velük szemben. A kutatás elsősorban a nyugat-magyarországi régióra terjedt ki, de a megkérdezett cégek között kelet-magyarországi vállalatok is szerepeltek. Huszonnégy gazdaságinformatika szakos hallgató százegy vállalatot keresett fel negyven településen.

A megkérdezett cégeknél a legtöbbet foglalkoztatottak a programozó szoftverfejlesztők, másodikok a sorban a „mindenes informatikusok”, harmadik helyen a rendszergazdák állnak. A válaszadó vállalkozások 32%-a vett fel az elmúlt években friss diplomás informatikust, a legtöbben a műszaki informatikusok közül kerülnek ki, második helyen a gazdaságinformatikus végzősök felvétele áll. A megkérdezettek 36%-a tervezi a következő években informatikus végzettségűek felvételét, ebből a legtöbben programozót, szoftverfejlesztőt szeretnének alkalmazni. A megkérdezett cégek háromnegyede látja versenyképesnek azt a fizetést, amelyet biztosítani tud, a munkaidő mindenhol kötött, kivéve ahol megbízási szerződés alapján foglalkoztatnak.

Az informatikusképzés legnagyobb hiányosságát a gyakorlati oktatás és az új fejlesztések ismeretének a hiányában látják a cégek. Munkaerő-felvételnél a legfontosabb, hogy a pályázónak legyen szakmai gyakorlata, és nagyon fontosnak tekintik a jó diplomaminősítést is. Leginkább a 3-5 és az 5-10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőket foglalkoztatják szívesen, a legkevesebben pályakezdőket foglalkoztatnának.

Az elsődleges megkövetelt nyelvismeret a válaszadó cégek körében az angol, a második a német. Mindkettőből legalább középfokú nyelvismeretet várnak el, de nem volt ritka a felsőfokú nyelvismeret szükségessége. Voltak olyan cégek, ahol a franciatudást, volt, ahol a szlovén nyelvtudást is elvárták.

Az informatikusok legfontosabb tulajdonságának a jó problémamegoldó készséget tartják, de szintén hangsúlyosnak ítélik a felelősségvállalást, az önálló munkavégzést és a kreativitást. Legkevésbé fontos tulajdonságokként a vezetői ambíciókat és készségeket nevezték meg.

Azóta történt

Előzmények