Együttműködik az Intel és a BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéke és az Intel fejlesztési együttműködésének köszönhetően költséghatékonyan, hálózaton keresztül lehet nagy pontosságú óraszinkronizációs feladatokat megoldani számítógépek között – jelentették be ma.

Egy brit mondás szerint „Ha az embernek egy órája van, akkor tudja, hogy mennyi az idő, ha kettő, akkor már bizonytalanságban él.” Sajnos a modern elosztott informatikai rendszerekben kettőnél lényegesen több óránk van, melyek magukra hagyva összevissza járnak, de az ilyen rendszerekben nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy bizonytalanok legyünk a pontos idő tekintetében. A modern számítástechnikában ugyanis előszeretettel alkalmazott elosztott rendszerekben az automatikus óraszinkronizáció kényelmi szerepén felül az elvégzett feladatok egyidejűségének vizsgálata és bizonyos esetekben azok egyidejűségének biztosítása alapvető feladat. A gyakorlatban ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a rendszert alkotó összes végpont óráját egyeztetik egy vagy több referenciához. Az egyidejűség vizsgálatát ma már a meglévő kommunikációs csatornák felhasználásával igyekszenek megvalósítani, hiszen ez költséghatékonyabb, és a kisebb bonyolultság miatt a karbantartása is egyszerűbb.

A legismertebb és a legszélesebb körben használt szabványrendszer az óraszinkronizációs probléma megoldására az NTP (Network Time Protocol), de sajnos ennek a legfőbb hiányossága a kis pontossága. Legjobb esetben néhány milliszekundumos pontosság érhető el vele, ami sok alkalmazásban nem elégséges. A pontosság növelésére jelent meg az IEEE 1588 szabvány, amelynek alkalmazásával a mikroszekundumnál kisebb hibával is képesek egy referenciaóra által jelzett időhöz igazodni a számítógépek (megfelelő hardveres és szoftveres támogatással), méghozzá méréstechnika igényességgel. Az IEEE 1588 elsősorban üzleti informatikában tranzakciók pontos globális időbélyeggel történő ellátására, a számítási felhő (cloud computing) megvalósítása és üzemeltetése során, valamint beágyazott rendszerekben kerülhet alkalmazásra.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek ehhez a kutatásához az Intel szolgáltatta a megfelelő IEEE 1588 hardvertámogatással rendelkező Ethernet hálózati kártyákat és a megvalósításhoz szükséges háttérinformációkat. Az egyetem átalakította a meglévő Linux drivert és az IEEE 1588-at szoftveresen támogató Precision Time Protocol daemon (PTPd) programot, majd méréseket végzett az elkészült megoldás teljesítményének vizsgálata céljából. A mérések alapján kimondható, hogy az egy mikroszekundumos pontosság biztosítható. A módosított szoftver elérhető az interneten szabad forráskódú programként. A tanszéken az Intellel kiépült kapcsolat eredményeképpen létrejött egy laboratórium is, ahol az IEEE 1588 alapú óraszinkronizációval kapcsolatos további kutatások folytatódnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények