Az Intel örül a felhősödésnek

Paul Otellini
Paul Otellini (Fotó: Intel)

A nagy piackutatók nemrég publikált számai szerint a második negyedévben – az egy évvel korábbi adathoz képest – csak lomha, 2,5 százalék körüli bővülést tudott felmutatni a PC-piac. A számítógépek többségét processzorokkal ellátó Intel teljesítményén azonban e lassulásnak nyoma sincs: a chipgyártó e trimeszterben megint rekordforgalmat ért el.

Igaz, hogy a főként netbookokban használt Atom lapkák forgalma 15 százalékkal, 352 millió dollárra csökkent, a PC-s áramköröké összességében 11 százalékkal, a szervertermékeké pedig 15 százalékkal nőtt. Paul Otellini vezérigazgató hangsúlyozta is, hogy az adatközponti kiszolgálók iránti erős kereslet fontos tényező volt az újabb árbevételcsúcs elérésben.

Az Intel-vezér szerint a cég közvetetten így profitál az okostelefonok és tabletek népszerűségéből, ami némi vigaszt nyújt azért, hogy e szegmensekben mindeddig nem tudta megvetni a lábát. E készülékek felhőszolgáltatásainak biztosításához ugyanis jelentős adatközponti kapacitásra van szükség: a vállalat számításai szerint minden 600 eladott smart phone-hoz és minden 120 eladott táblagéphez szükség van egy újabb szerverre.

A július 2-án lezárt második negyedévben az Intel árbevétele éves összehasonlításban 21 százalékkal, 13 milliárd dollárra, adózás utáni eredménye pedig 2 százalékkal, 3 milliárd dollárra nőtt. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 61 százalék volt. Ez volt az első teljes negyedév, amelyhez hozzájárult a tavaly felvásárolt McAfee és az Infineon mobiltelefonos chipeket fejlesztő üzletága is: ezek együttvéve 1 milliárd dolláros forgalmat értek el.

A jelenlegi, harmadik negyedévre az Intel 14 milliárd dollár körüli forgalmat vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények