Felsővezető-mozgolódás az Intelnél

Brian Krzanich (Fotó: Intel)
Brian Krzanich (Fotó: Intel)

Egy nappal azt követően, hogy éves árbevétel- és nyereségrekordról számolt be, számos felső vezetői poszton változást jelentett be az Intel. A hivatalos közlemény szerint a lépést a „kiváló teljesítmények elismerése” motiválta.

Az átfogó vezetőmozgás részeként – és a már korábban ismertetett terveknek megfelelően – Andy Bryant adminisztratív vezérigazgatót májusi hatállyal az igazgatótanács főállású elnökévé nevezték ki. Ezzel párhuzamosan Brian Krzanich operatív vezérigazgatóvá lép elő, ez a poszt a cégnél hagyományosan a vezérigazgatóvá válás előszobája.

A kémikus végzettségű, most 51 éves Krzanich 1982-ben szegődött az Intelhez, és az elmúlt időszakban a vállalat globális gyártásért felelős alelnöke volt, ő vezényelte le többek között a 22 nanométeres gyártástechnológia sikeres bevezetését. Az új posztján is ő marad a félvezetőgyártás felelőse – közölték.

Elemzők szerint Krzanich kinevezése azért fontos lépés, mert az Intelnél hagyományosan az operatív vezérigazgatókból lesznek vezérigazgatók. Paul Otellini jelenlegi vezér is e posztról lépett a vállalat élére 2005-ben, ahogy korábban az elődje, Craig Barrett, illetve az ő elődje, Andy Grove is. A pozíció Otellini kinevezése óta betöltetlen volt. A most 61 éves Otellini visszavonulása 2016-ban várható.

A vállalat egyben bejelentette, hogy a chiptervezésért felelős vezetőt, Dadi Perlmuttert termékekért felelős vezérigazgatónak nevezi ki, illetve az adatközpont-üzletág irányítója, Kirk Skaugen a PC-részleg vezetője lesz a jövőben. Utóbbi a színes előadásairól ismertté vált Mooly Edent váltja a poszton, aki az Intel izraeli leányvállalatának irányítását veszi át. Az adatközponti részleg első embere Skaugen után Diane Bryant informatikai vezérigazgató lesz – közölte a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények