Az Intelnek is fáj a merevlemezhiány

A thaiföldi áradások miatt kialakult merevlemezhiány következtében mintegy egymilliárd dollárral volt kénytelen csökkenteni negyedik negyedéves forgalmi várakozásait az Intel. A világ legnagyobb chipgyártó vállalata tegnap arra figyelmeztetett, hogy a PC-piacra begyűrűzött a hiány, a gyártók a tervezettnél kevesebb számítógépet tudnak szállítani, ezért kevesebb alkatrészt, így kevesebb mikroprocesszort vásárolnak.

Amint arról többször beszámoltunk, a júliusban kezdődött thaiföldi áradások számos iparágban okoztak fennakadást, mivel olyan ipari zónák is víz alá kerültek, ahol globális vállalatok gyárai működnek. A természeti katasztrófa súlyosan érintette a merevlemezgyártókat is, melyek jelentős termeléskiesésről voltak kénytelenek beszámolni. Az iparág termelésének mintegy harmada származik a délkelet-ázsiai országból.

Az elemzők adatai szerint a jelenlegi, negyedik negyedévben körülbelül 180 millió darab merevlemezre lenne kereslet, de ennek csak 65 százalékát tudják kielégíteni a bajba került gyártók, azaz körülbelül 110-130 millió meghajtó érhető el a kínálati oldalon. Az Acer november végén arra figyelmeztetett, hogy a PC-gyártók készletei rövidesen elfogynak, így várhatóan decembertől kezdik majd érezni a hiány hatását, amely jövő februárban tetőzik. Korábban a Hewlett-Packard, a Dell és a Lenovo is jelezte, hogy a tervezettnél kevesebb PC-t tud gyártani.

Az Intel most megerősítette: az elmúlt két hétben vált nyilvánvalóvá a merevlemezhiány hatása, azóta a processzorrendelések is meredeken visszaestek. A vállalat úgy számol, hogy a HDD-ínség áthúzódik a jövő év első negyedévére is, majd csak a második negyedévtől kezd normalizálódni a helyzet.

Az Intel frissített előrejelzése a PC-piac szerény szekvenciális növekedésével, valamint 13,4 és 14 milliárd dollár közötti árbevétellel számol a jelenlegi negyedévre, szemben a korábbi 14,2–15,2 milliárdos várakozással. Az elemzők átlagosan 14,7 milliárd dolláros forgalmat vártak a vállalattól, mely jelezte: a HDD-hiány egyben lehetőség is az egyelőre fajlagosan drágább flashmemóriás meghajtók számára. E piacon az Intel szintén érdekelt, és a kialakult helyzetre való tekintettel igyekszik erőltetni az SSD-k felhasználását – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények