Rászálltak az Intelre

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is hivatalos vizsgálatot indított a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel ellen – derült ki múlt pénteken. A versenyhatóság ugyanarra a kérdésre keresi a választ, mint testvérszervezetei a világ több országában és Európában: korlátozta-e a versenyt a vállalat a PC-kompatibilis, ún. x86-os mikroprocesszorok piacán? Dél-Koreában éppen ugyanezen a héten marasztalták el ugyanezért a céget, és bírságolták meg 25,4 millió dollárra.

Az International Herald Tribune beszámolója szerint közvetlen összefüggés van az FTC-vizsgálat megindítása és a versenyhivatal élén két hónapja történt vezetőváltás között. A korábbi elnök, Deborah P. Majoras ugyanis hónapokon át sikerrel hárította el az Intel elleni fellépést, ami több FTC-s vezetőnek, sőt képviselőnek és szenátornak is szemet szúrt. Majoras korábban az igazságügyi minisztérium trösztellenes osztályának egyik vezetőjeként kulcsszerepet vitt a Bush-kormány és a Microsoft 2001-es kiegyezésének tető alá hozásában. Az új elnök, William E. Kovacic állítólag az FTC teljes támogatása mellett indította meg most az eljárást.

Pénteken az Intel megerősítette, hogy a héten a hivatal dokumentumokat kért be a vállalattól. Ennek kapcsán csupán annyit közöltek, hogy „meglátásuk szerint üzleti gyakorlatuk az Egyesült Államok törvényének megfelel”, és szorosan együttműködnek a hatósággal. Az FTC egyébként már két éve „figyelte” a vállalatot, de ez a nyomozás csak informálisnak volt tekinthető.

Az FTC-eljárással már a harmadik amerikai front nyílt meg, ahol az Intel ügyvédeinek harcolnia kell. Először, 2005 nyarán a rivális Advanced Micro Devices (AMD) kezdeményezett trösztellenes eljárást a cég ellen, majd idén januárban New York állam jelentette be ugyanezt. Mindeközben a jogászok a világ más országaiban sem unatkoznak, Japánban, Dél-Koreában és Európában is hasonló vádak ellen kell védeniük a processzorgyártót. Lapértesülések szerint Brüsszelben már döntöttek is a vállalat megleckéztetéséről, és a nyár végén kihirdetendő verdikt az európai versenyszabályozás legszigorúbb ítélete lesz.

Azóta történt

Előzmények