Itanium-balhé: a HP perrel fenyegeti az Oracle-t

Az Oracle szerződésben kötelezte el magát a platform mellett, ezért nem hagyhat fel az Intel Itanium támogatásával – állítja a Hewlett-Packard, amely nemrég hivatalos levélben figyelmeztette riválisát erre. A felszólításban a beszámolók szerint az is szerepel, hogy ha másként nem megy, e kötelezettség teljesítését jogi úton fogja kikényszeríteni a vállalat.

Amint arról beszámoltunk, a Red Hat és a Microsoft nyomdokaiba lépve az Oracle idén márciusban jelentette be, hogy a jövőben nem készít alkalmazásokat az Itaniumra. A lépést a cég azzal indokolta, hogy sem a processzorok gyártója, sem a platform mellett gyakorlatilag egyedüli PC-gyártóként kiálló HP nem számol azzal hosszú távon. A HP akkor közleményben cáfolta ezt, és megerősítette az Itanium iránti hosszú távú elkötelezettségét.

A vállalat most felszólította az Oracle-t a döntés visszavonására. A HP szóvivője a The Register-nek elmondta: valóban levélben kérték erre a Sun felvásárlása óta közvetlen konkurensükké vált céget, a hivatkozott szerződési feltételek ismertetésétől azonban elzárkózott.

„A HP meggyőződése, hogy az Oracle március 22-én tett nyilatkozata az itaniumos fejlesztések leállításáról olyan jogerős vállalások megszegését jelenti, melyekre az Oracle a HP-nak és több mint 140 ezer közös ügyfélnek kötelezettséget vállalt. Úgy gondoljuk továbbá, hogy ez egy törvénytelen próbálkozás arra, hogy az ügyfeleket a HP Itanium platformjáról az Oracle saját platformjára kényszerítsék” – mondta a szóvivő a szaklapnak.

Melynek forrásai szerint a HP nemcsak azt követeli, hogy az Oracle folytassa a fejlesztéseket Itaniumra is, hanem azt is, hogy a szoftverei korábbi árazását is állítsa vissza. Tavaly decemberben ugyanis a cég a processzormagonkénti adatbáziskezelő-licencek árát az Intel Itanium platform esetében a duplájára emelte, míg a Sparc esetében csökkentette.

Az Oracle elzárkózott a hír kommentálásától.

Azóta történt

Előzmények