HTTP 451 – ha cenzúráznak

Még június elején történt, hogy Terence Eden blogjában hangot adott felháborodásának azok után, hogy szolgáltatója a Nagy-Britanniában életbe lépett bírósági határozat alapján blokkolni kezdte a világ legnagyobb torrentoldalát, a The Pirate Bayt. Eden azonban nem a blokkolást kifogásolta elsősorban posztjában, hanem azt, hogy ha beírja böngészőjének címsorába a kalózoldal címét, akkor egy olyan hibaüzenetet kap, melyet nem tükrözi a tényleges helyzetet. A belépési kísérletkor ugyanis a „403 Forbidden” (hozzáférés megtagadva) üzenet jelenik meg, ám ez az üzenet nem tükrözi a valós helyzetet. A 403 leírása ugyanis úgy szól, hogy akkor kell megjelennie, ha a keresett szerver vette a kérést, ám valamilyen okból visszautasította azt – márpedig jelen esetben nem erről van szó, hanem arról, hogy a szolgáltató cenzurális okból letiltja a hozzáférést.

Eden ezért bejegyzésében többek között azt javasolja, hogy a felhasználók korrekt tájékoztatása érdekében vezessenek be új státuszjelző http-kódokat, melyek pontosan jelzik, ha törvényi akadálya van az oldal betöltésének.

Habár az ötlet életképességét és a mögötte lévő szándék népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt hetekben Eden ötlete bejárta az internetet, ám mindeddig leginkább egy keserű, de szellemes poénnak lehetett tekinteni. De az idea a napokban váratlanul egy szakmailag fajsúlyos támogatót kapott Tim Bray, a Google fejlesztési tanácsadója személyében. A Ray Bradburyért rajongó Bray ugyanis megfogalmazott egy javaslatot az ügyben illetékes egyik szervezetnek (Internet Engineering Task Force – IETF), melyben a cenzurális tiltásra javasol új kódot, mégpedig a nemrég elhunyt Bradbury korszakos írására (Fahrenheit 451) utaló 451-et, ami azt jelezné, hogy a felhasználó valamilyen hatósági beavatkozás miatt nem képes elérni a kívánt címet.

Azóta történt

Előzmények