Előzetes cenzúra Kínában az internetes filmekre

Két kínai állami hatóság közösen jelentette be, hogy a jövőben minden olyan tartalomszolgáltatónak, akik videotartalmakat tesznek közzé a neten, a nyilvánossá tétel előtt be kell mutatniuk ezeket a mozgóképeket a felügyelőknek, hogy azok eldönthessék, engedélyezhető-e a hozzáférés.

Az internetért felelős állami központ, illetve a televíziós, rádiós és filmes műsorokat felügyelő állami hivatal (国家广播电影电视总局; Guójiā Guǎngbō Diànyǐng Diànshì Zǒngjú) lépése reakció az országban mind népszerűbb internetes szappanoperák és rövidfilmek növekvő népszerűségére, ugyanakkor a kínai netes cenzúra további szigorodását jelzi. A hivatalok indoklása szerint a tömegesen terjedő filmek gyakran tartalmaznak vulgáris, erőszakos vagy pornográf jeleneteket, ezért – főként a fiatalok védelmében – fel kell lépni ellenük.

A jövőben a bemutatási kötelezettség minden olyan tartalomszolgáltatóra vonatkozik, aki videoanyagot akar közzétenni a neten, ám a szabályozás egyelőre még hiányos, ugyanis sem azt nem mondják meg, hogy milyen paraméterek alapján nyilvánítanak egy filmet nem kívánatosnak, sem azt, hogy milyen szankciók járnak a tiltás megszegéséért. Az AP hírügynökség tudósítójának információi szerint viszont a most bejelentett korlátozás alig jár majd hatással, ugyanis a videoterjesztő szolgáltatók már eddig is bemutatták a hatóságoknak engedélyezésre a filmeket.

Előzmények