Internetellátottságban még van hova fejlődni

A kelet-közép-európai országokban az otthoni internet-hozzáférések száma jóval az európai átlag alatt van – derül ki a Millward Brown és a D-Link közös kutatásából. A felmérésbe bevont három országban (Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban) a háztartások 44 százalékában van internetkapcsolat, míg az európai uniós átlag 54 százalék.

A háztartások internetellátottsága a skandináv országokban és Hollandiában a legjobb, ahol az arány majdnem 80 százalékos. A három ország közül a legjobb mutatóval Csehország büszkélkedhet, ahol a háztartások több mint fele, 52 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel. A helyzet Magyarországon rosszabb, itt a háztartások 42 százaléka kapcsolódhat csak a hálóhoz, míg Lengyelország rendelkezik a legrosszabb átlaggal, ott 38 százalékos az arány.

A három országban a széles sávú internet a jellemző, a modemes kapcsolat egyre inkább visszaszorul a térségben. Csehországban 3, Magyarországon 5, Lengyelországban pedig 8 százalék a modemes hozzáférések aránya a a háztartásokban. A legnépszerűbb technológia Magyarországon és Lengyelországban az ADSL: hazánkban az internetkapcsolattal rendelkező háztartások majdnem fele, 48 százaléka ADSL-t használ, míg a lengyeleknél minden harmadik (38%). A cseheknél a legnépszerűbbek a helyi és város vezeték nélküli hálózatok (27%), az ADSL csak a második. Nagy rész jut a kábeltévés kapcsolatoknak is: Csehországban 19, Lengyelországban 27, Magyarországon pedig 30 százalék.

A kutatásból az is kiderül, hogy milyen arányban van a lakásokban vezeték nélküli hálózat. Lengyelországban és Csehországban a háztartások 15 százaléka használ wireless routerre épülő hálózatot, míg Magyarországon ez az arány jóval kisebb, 5,5 százalék.

A D-Link Technology Trend felmérés a háztartások elektronikai eszközeire vonatkozóan is gyűjtött adatokat. A csehek rendelkeznek a legtöbb asztali PC-vel (53%), médialejátszóval (42%), és notebookkal (15%). Szintén náluk található a legtöbb játékkonzol, ilyen géppel a lakosság 8 százaléka rendelkezik. Lengyelország a csúcstechnológiás televíziók tekintetében vezető, hiszen a lakosság 11 százaléka rendelkezik HD- vagy HD-kompatibilis készülékkel, ez háromszor annyi, mint Csehországban (4%) és hazánkban (3%). Mi, magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén visszük a prímet: a lakosság 10 százaléka rendelkezik ugyanis nálunk internet- vagy IP-kamerával.

Azóta történt

Előzmények