Már a gyerekek internetes zaklatására is köthető biztosítás

Az iskolák online térbe költözése miatt még több gyermeket érint a cyberbullying.

Hivatalos közlemény hívja fel arra a figyelmet, hogy az INSURA weboldalán online megköthető a Cyberbullying biztosítás, amelyet a Colonnade Biztosító hívott életre

A háttérről elmondják, hogy az elmúlt években számos kutatás mutatott rá, hogy az internetes zaklatás egyre több fiatalt érint – hazánkban minden harmadik gyerek megtapasztalja az online bántalmazás valamely formáját. A koronavírus miatt fennálló veszélyhelyzetben ez még több gyermeket érint, hiszen a közoktatásban tanulók a korábbinál sokkal több időt töltenek az online felületeken.

Az angol kifejezéssel „cyberbullyingnak” nevezett jelenségbe az internetes zaklatás számos formája beletartozik, ami az online térben előfordulhat: ilyen a bántalmazás, megalázás, illetve a magánjellegű információkkal való visszaélés is. A piszkálódás, csúfolódás és kiközösítés a kisiskolás és tinédzser korosztály körében fordul elő leggyakrabban, így a cyberbullyingnak elsősorban a Z generáció tagjai vannak kitéve, mivel számukra az online világ jelenti a fő életteret. A zaklatás így már nem csupán az iskola falai között fordulhat elő, hanem gyakorlatilag időbeli és térbeli korlát nélkül kerülhetnek a támadások kereszttüzébe.

Cyberbullying
[+]
Forrás: megoldaskozpont.com

A kamaszok internetfelhasználási szokásai egészen mások, mint a felnőtteké – fogalmaznak. A vizualitásnak élnek, szórakozásuk elsőszámú forrásai a népszerű közösségi platformok és azok a kép- és videómegosztó oldalak, ahol evidensnek tartják a tartalmak megosztását, tekintet nélkül arra, hogy a döntésük vajon milyen következményekkel járhat. A sértő, bántó kommentek vagy fotókkal való visszaélés esetén a gyermekeket komoly trauma érheti, amely a szakemberek szerint is káros hatással lehet személyiségfejlődésükre.

Mit tehet a szülő?

Fiatal koruk és tapasztalatlanságuk miatt a gyerekek sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy egyes szituációkban bántalmazzák őket, egyszerűen nem ismerik fel az adott helyzetet, így elsődlegesen a szülők feladata az, hogy egyrészt a témával kapcsolatban edukálják, másrészt megvédjék ezektől a támadásoktól a gyermekeiket. Különösen fontos lehet ez most, amikor a gyermekek nem csupán a szabadidejüket, de a tanulásra szánt idő egy jelentős részét is internetes felületeken töltik. Emellett a kapcsolattartás is a virtuális térben zajlik, így a szülőknek és a pedagógusoknak sokkal kevésbé van rálátásuk a gyermekek között alakuló viszonyokra.

Ezért merült fel az új biztosítási típus ötlete. A Colonnade Biztosító új terméke hazánkban úttörő módon az egyre gyakoribb cyberbullying támadások esetén nyújt védelmet. A családok abban az esetben kapnak szakszerű segítséget, amennyiben a gyermeket, vagy a család bármely más tagját internetes zaklatás éri.

„Bekövetkezett zaklatás esetén a biztosítás két fő szolgáltatást nyújt. Egyrészt azonnal ügyvédet biztosít, aki ügyvédi felszólítással a nem kívánatos tartalom mihamarabbi törlésében segít, illetve a jogi eljáráshoz szükséges feljelentéseket és beadványokat is benyújtja a biztosított helyett. Másrészt, amennyiben a biztosított igényli, pszichológiai konzultációkat szervez és fedezi annak költségét, így segítve az áldozatokat a zaklatás okozta trauma feldolgozásában” – mondta el Kovács Gábor a Colonnade Insurance S.A. magyarországi fióktelep vezetője.

Bővebb információ a Cyberbullying biztosításról: www.insura.hu/cyberbullying-biztositas.

Azóta történt

Előzmények