Ipari kémkedésért börtönre ítéltek két mérnököt

Egy év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban két kínai mérnököt, akik szilícium-völgybeli munkáltatóiktól ellopott chipterveket akartak kicsempészni az országból, hogy azokat felhasználva saját vállalkozást indítsanak otthon. Fej Jet (Fei Ye) és Ming Csungot (Ming Zhong) még hét évvel ezelőtt tartóztatták le a San Franciscó-i repülőtéren, miután a motozáskor a félvezetőiparban érdekelt amerikai vállalatoktól származó bizalmas dokumentumokat találtak náluk. Az esetet azért követte kitüntetett figyelemmel a helyi sajtó, mert e páros volt az első, amely – 2006-ban – elsőként vallotta bűnösnek magát az 1996-ban bevezetett ipari kémkedésről szóló törvény (Economic Espionage Act) megsértésében.

E törvény – írja a mostani ítéletről beszámoló AP – ritkán kerül elő a bíróságokon, azért, mert nehéz bizonyítani, hogy valaki egy külföldi államot akart előnyhöz juttatni az eltulajdonított információkkal. Je és Csung esetében azonban előkerültek olyan dokumentumok is, amelyek azt bizonyították, hogy a mérnökök az ellopott terveket a kínai mikroelektronikai ipar versenyképességének javítására használták volna. Az általuk tervezett vállalkozás, a Supervision városi és állami pénzekre is pályázott, bár azt az ügyész nem állította, hogy Peking tudott volna az akcióról.

Je és Csung az NEC Electronics, a Sun Microsystems, a Transmeta és az egykor számítógépekbe szánt grafikus vezérlőket is fejlesztő Trident Microsystems alkalmazottja volt, a náluk talált üzleti titkok e cégektől származtak. A két mérnök a törvény értelmében akár 30 év börtönt is kaphatott volna, de mivel mindketten együttműködőek voltak, az ügyészség enyhébb büntetés kiszabását kérte.

Azóta történt

Előzmények