Az IBM pereli szerverfejlesztőjét

Egy amerikai szövetségi bíróság pénteken elrendelte, hogy Mark Papermaster, aki nemrég érkezett az Apple menedzsmentjébe, a bíróság további rendelkezéséig nem veheti fel a munkát új pozíciójában, mivel ez ellentétes a korábbi munkaadójával, az IBM-mel kötött munkaszerződéssel, de részletesebb indoklást nem adtak, ezt a későbbiekben kívánják megtenni.

Papermaster csatlakozását az Apple múlt kedden jelentette be, amikor közzétették, hogy a szakember a hardverfejlesztésért felelős alelnök tisztét tölti majd be a vállalatnál. Az IBM azonban október 22-én keresetet nyújtott be, mely szerint a cég és Papermaster 2006-ban olyan szerződést kötött, hogy a szakember a vállalatot elhagyva egy évig nem dolgozhat az IBM konkurenseinél, ugyanis korábbi beosztásából következően szigorúan bizalmas kereskedelmi titkok birtokában van, melyek átadása súlyos károkat okozhat korábbi munkáltatójának.

Papermaster korábban az IBM alelnökeként a pengeszerverek fejlesztéséért volt felelős, új munkakörében pedig a konkrét feladata az iPod és az iPhone fejlesztőcsapatának irányítása lenne, mivel az üzletág kialakítója és működtetője, Tony Fadell lemondott tisztéről, bár az Apple-t nem hagyta el, hanem Steve Jobs személyes tanácsadójaként dolgozik tovább.

Az Apple azzal védekezik, hogy nem az IBM titkai miatt szerződtették Papermastert, hanem képességei folytán, emellett a náluk végzett munkájának semmi köze az IBM-nél folytatott tevékenységéhez. Ráadásul, mondják, az IBM azután sem korlátozta még két hétig Papermaster hozzáférését a bizalmas információkhoz, hogy ő bejelentette: átmegy az Apple-hez.

Egy hasonló ügy jelenleg is zajlik az USA-ban, melyben az Intel vádolja egy, az AMD-hez igazoló alkalmazottját szerződésszegéssel.

Az Apple és az IBM perében a felek most a november 18-ai tárgyalásra várnak, ahol várhatóan tisztázódik a helyzet.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple túlnőtt a Google-ön

    Steve Jobs cége a harmadik legnagyobb IT-vállalat az Egyesült Államokban.

  • Jön a vodafonos iPhone

    A brit távközlési cég idén tíz országban kezdi meg az iPhone forgalmazását. A készülék Csehországban is kapható lesz, Magyarországon azonban továbbra sem kerül forgalomba.