Ismét az Európa Parlament előtt a szoftverszabadalmak ügye

Ismét fellángoltak az indulatok a hosszú ideje elhúzódó szoftverszabadalom-direktíva ügyében. José Manuel Barroso a Parlament elnökének írt levelében jelezte, hogy az általa vezetett Bizottság – az Európa Parlament döntésével ellentétben – ragaszkodik az eredeti menetrendhez és tervezethez.

A szoftverszabadalmi direktíva elfogadása különösen az újonnan csatlakozó országok májusi belépése után vált bizonytalanná a szükséges többség hiányában. A tervezet megítélésében két pártra szakadtak a politikai és szakmai szervezetek és több nemzeti (többek között a német, spanyol és holland) parlament is nyomás alá helyezte kormányát a tervezet elutasítására buzdítva őket.

A törvényhozási folyamat újraindításáért lobbizók szerint erősen megkérdőjelezhető az eljárás volta, amelynek lefolytatásáról Barrossónak csütörtökön kell az európai képviselők előtt – várhatóan kérdések össztűzében – számot adni. A szabad verseny korlátozásával érvelő, a kisebb szoftverfejlesztő cégeket tömörítő szervezetek szerint az utolsó reményük az európai képviselők kezében van, akik szavazáskor egyszerű többséggel elutasíthatják a vitatott és több sebből vérző tervezetet. Több szakértő szerint a jogalkotási folyamat új alapokra helyezésével egyszerűbb és világosabb út nyílhatna a kérdés szabályozásához, amely adott esetben könnyebben megvalósítható gyakorlatot eredményezhetne a kompromisszumos megoldások folyamatos keresése helyett.

Budapesten (BME IB 017-es konferenciaterem, 9.30 - 14.00) is lesz holnap egy érdekes előadássorozat a BME és a Microsoft rendezésében, ahol a különböző álláspontot képviselő előadók fogják érveiket felsorakoztatni az előzetesen jelentkezett szakértő hallgatóság előtt. A rendezvény címe: A számítógépen megvalósított találmányok szabadalmazásának hatásai. A program szerint az EICTA, az MFE és a Magyar Szabadalmi Hivatal vezető tisztségviselői mellett elmondják véleményüket a BME, a Nokia, a különböző Linux-szervezetek és a szabadalmakkal foglalkozó jogi szakértők képviselői is.

Azóta történt

Előzmények