Az EU keménykedik a Microsofttal

Egy héttel azután, hogy az Európai Bizottság kevesellte a Microsoft buzgalmát a szoftvervállalatra tavaly kiszabott kötelezettségek teljesítésében, Brüsszel újabb aggályainak adott hangot. Az EB állítása szerint a redmondiak korlátozni akarják a szankciók végrehajtását felügyelő független biztos hatáskörét, ami a bizottság számára elfogadhatatlan. A feleknek két héten belül kell megegyeznie a felügyelőbiztos jogköreit illetően, ha ez nem sikerülne, a bizottság egyoldalúan szabhatja meg a monitorozás feltételeteit.

Amint az ismert, az EB tavaly márciusban rekordösszegű, 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást.

Múlt heti kritikájában az európai testület arra figyelmeztetett, hogy a kommunikációs protokollok elérhetősége nem teljes, az előnytelen licencfeltételek ugyanis éppen a leginkább érintett fejlesztők, a nyílt forrású szoftverek forgalmazói elől zárják el a technikai információkat. A héten pedig a Microsoft riválisai tettek panaszt amiatt, hogy a médialejátszótól megfosztott Windowsból – az EB világos útmutatására fittyet hányva – számos olyan funkció hiányzik, amely a teljes változatban megtalálható.

A médialejátszó programot fejlesztő RealNetworks szerint a Windows Media Playerrel együtt több olyan regisztrációs bejegyzést is törölt a szoftvervállalat az operációs rendszerből, mely más médiaszoftverek számára is nélkülözhetetlen lenne a különféle alkalmazásokkal való együttműködéshez. Ennek köszönhetően például a Word szövegszerkesztőben vagy az Internet Explorerben nem játszhatók le a beágyazott médiafájlok. Az EB még nem figyelmeztette a Microsoftot ebben az ügyben, egyelőre csupán vizsgálja, hogy a butább operációs rendszer megfelel-e az előírt kritériumoknak.

Ha a bizottság nem találja kielégítőnek a szoftvergyártónak a kiszabott kötelezettségek teljesítését célzó intézkedéseit, kifogásokkal élhet és további bírság kiszabását kezdeményezheti. Ennek összege a vállalat napi árbevételének legfeljebb 5 százaléka lehet, ami a tavalyi 36,8 milliárd dolláros éves forgalmat figyelembe véve akár 5 millió dollár is lehet – naponta.

Azóta történt

Előzmények