Magához tért a félvezetőipar

Az idén látványosan, 21,5 százalékkal, 279,7 milliárd dollárra nő a chipgyártók árbevétele – jósolja az iSuppli. A piackutató ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a bővülés csupán a sokéves mélypontnak számító tavalyi évhez képest erős, a 2008-as adattal összevetve már csupán 8, a 2007-eshez képest pedig mindössze 2,3 százalékos, azaz az iparág csak most érte el ismét a válság előtti szintet.

„2009-ben volt az első olyan recesszió a félvezetőiparban, amikor a visszaesés elsősorban a makrogazdasági környezettel volt magyarázható. Ebben a kontextusban szemlélve az idei évre várt 21,5 százalékos árbevétel-növekedés valójában a 2007-es keresletszinthez való visszatérést jelenti, nem pedig ugrásszerű növekedést” – mondta Dale Ford, az iSuppli illetékes elemzője. Aki szerint ennek tudatában érdemes mérsékeltebb lelkesedéssel fogadni a tavalyi évhez képest lelkesítőnek tűnő adatokat.

Például az, hogy a mobiltelefongyártók több chipalkatrész esetében korlátozott készletekről beszélnek, nem a forgalom ugrásszerű növekedésének lenyomata, hanem annak a következménye, hogy a félvezetőgyártók 2009-ben csökkentették a termelést és a gyártóberendezések vásárlására fordítható büdzséjüket. Ez utóbbi beruházási keret ugyan az idén szekvenciálisan 46,8 százalékkal nő, de még mindig nem éri el a 2007-es és 2008-as szint felét sem.

A piackutató szerint az iparág mostanra tért magához a válság okozta sokkból, az árak és forgalom szezonális ingadozása is most kezdi követni ismét a megszokott mintát.

Azóta történt

  • Vége a válságnak az IT-iparban?

    A világ egyik legnevesebb piackutatója szerint az információtechnológiai ipar már nem a gödör alján van, hanem elindult a felkapaszkodás.

  • Dübörög a chipbiznisz

    Az idén rekordot dönt majd a félvezetőgyártók globális forgalma, jósolják a piackutatók.

Előzmények

  • Chipipar: jön a növekedés

    A tavalyi év a vártnál sokkal kellemesebbre sikerült a félvezetőgyártó cégek számára.

  • Gyógyul a chipipar

    A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

  • Örülhetnek a chipgyártók

    Az év eleji mélypont után kezd magához térni az iparág: a harmadik negyedév már a szezonális trendeknek megfelelően alakult.