Pocsék éve lesz az IT-iparnak is

A Gartner elemzőcég tegnapelőtt közzétett előrejelzése szerint az információtechnológiai termékekre fordított összeg idén körülbelül 3,2 billió dollár lesz a világon, ami azt jelenti, hogy 2001 óta először nem növekszik, hanem csökken ez az összeg (2008-ban 3,4 billió dollárt költöttek IT-termékekre).

A gazdasági válság miatt a vállalatok költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be, a fogyasztók pedig visszafogják vásárlásaikat – ezek a csökkenés fő okai, nyilatkozta Richard Gordon, a Gartner elemzője. A hardverekre fordított költség idén várhatóan 15 százalékkal, a távközlésre fordított kiadások 3 százalékkal, a szolgáltatásokra kiadott összeg pedig 2 százalékkal esik vissza. A négy nagy IT-terület közül egyedül a szoftverkiadások emelkedését prognosztizálják, igaz, csak minimális, 0,3 százalékos mértékben.

E tendenciát a kormányzatok keresletélénkítő csomagjai sem képesek jelentős mértékben befolyásolni. Mind a magánfogyasztók, mind a vállalatok az olcsóbb termékek felé fordulnak, illetve takarékosságból elhalasztják az eddig használt eszközeik esedékes cseréjét – áll a Gartner elemzésében.

Azóta történt

Előzmények