Ne autógyárakat telepítsünk, hanem támogassuk a magyar informatikát!

Az informatikai-távközlési szektor (IKT) hazánkban arányaiban erősebb, mint az EU-s átlag, így nem vitás, ez lehetne a gazdaság egyik kitörési pontja: a szoftverexportpiac méretének további növelésével a magyar gazdaság egészének külpiaci mutatóit lehetne javítani – hangzott el az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) mai, budapesti konferenciáján.

Az IKT-szektor exportlehetőségeiről szóló rendezvényen – amelyen több mint 100 szakember, 50 hazai vállalkozástól vett részt –, Vityi Péter, az IVSZ alelnöke hangsúlyozta: a Központi Statisztikai Hivatal 2012-es adatai alapján az IKT iparág volt az egyetlen ágazat, amely a válság éveiben is fejlődni tudott, 4,5 százalékos növekedést produkálva.

Az ágazat a magyar gazdasági fejlődés motorja, a GDP 10-12 százalékát adja, ezzel az eredménnyel hazánk az 5. helyen áll az EU-ban. Az Európai Bizottság 2011-es adatai szerint az IKT szektor súlya hazánkban nagyobb, mint az EU országainak többségében. Ráadásul ez a szektor erőteljesen épít a kis- és középvállalkozásokra, ugyanis a beszállítók 80-90 százalékát e cégek adják.

A 2012-es külpiaci adatok – folytatta Vityi Péter – 235 milliárd forintos IKT szoftver- és szolgáltatásexport árbevételt mutatnak, ami 17 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2012-ben már 59 olyan cég volt, melynek éves szoftver- és szolgáltatásexport-bevétele meghaladta az évi 100 millió forintot, de ez a szám évről évre nő.

A magyar exportpiac egészséges szerkezetű, dominálnak az innovatív és nemzetközileg is sikeres magyar szoftverfejlesztő kkv-k (43 db), és megjelentek a startup vállalkozások (3 db) is – mondta az IVSZ alelnöke: „A magyar IKT cégeknek komoly piaca lehet külföldön, elég csak a sikeres, hazánkból indult cégekre, például az NNG-re, a Prezire, a Ustreamre, vagy éppen a LogmeInre gondolni” – tette hozzá Vityi Péter, aki elmondta azt is, hogy a hazai szoftver- és IT szolgáltatásexport reálisan 5 év alatt megduplázható. Ennek hatása lényegében olyan, mintha két új Audi-gyár épülne hazánkban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények