Egy roppant érdekes IVSZ-közgyűlés

A szervezet közleménye szerint a hazai GDP 12 százalékát adó vállalatokat képviselő Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megtartotta 2014. évi közgyűlését Budapesten május 14-én. A közgyűlésen a tagvállalatok küldöttei megválasztották a szövetség három új alelnökét és egy új elnökségi tagot is. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke értékelte a 2013. évben elért eredményeket, valamint meghatározta a következő évek prioritásait, és céljait beszédében. A tagság elfogadta a szövetség éves pénzügyi beszámolóját is.

A jelentés kitér arra, hogy a közgyűlés egyik legfontosabb programpontja a három tagozati alelnök megválasztása volt. Az informatikai tagozatot Vityi Péter, a telekommunikációt dr. Kőrösi Szabolcs Gábor, míg az elektronika területét a korábbiakhoz hasonlóan Gacsal József fogja képviselni az IVSZ elnökségében. „Az elmúlt években szövetségünk megkerülhetetlen tényezőjévé vált a hazai infokommunikációs területen folyó szakmai egyeztetésnek, stratégiaalkotásnak. Az egyes tagozatok, munkacsoportok, mint az IVSZ működésének alapkövei, kiemelkedően hasznos tudással és felkészültséggel járultak hozzá, hogy az országos szintű szakpolitikai egyeztetéseken az általunk képviselt gazdasági szereplők érdekei érvényesülhessenek a döntéshozatali folyamatok során” – mondta értékelőjében Laufer Tamás.

A tagozati alelnökök mellett egy általános elnökségi tagot is választottak a küldöttek. A tisztségre a két jelölt közül az EMC Magyarország Kft. képviseletében Wenczel Richárdot választották elnökségi taggá a tagvállalatok.

Az IVSZ a tűzközelben?

Major Gábor, az IVSZ főtitkára röviden ismertette a tagvállalatok megjelent képviselőinek a szövetség közreműködésével a hazai IT vállalkozásokat támogató GOP-3.3.4 pályázat részleteit. Mint a főtitkár kiemelte: „Közel száz magyarországi, innovatív IT vállalkozás juthat jelentős támogatáshoz annak érdekében, hogy az Európai Unió H2020 pályázatain vehessen sikerrel részt, illetve innovatív termékeit, szolgáltatásait piacra juttassa. A források lehetővé teszik, hogy az európai környezetbe való kijutás költségeit jelentősen csökkentsék tagvállalataink.”

A hivatalos közlemény e részéhez kapcsolódva érdemes egy nem túl nagy figyelmet kapott konfliktusra felhívni a figyelmet. Az említett pályázat kiírásakor kiderült, hogy azoknak, akik pályázni szeretnének a támogatásra, előírják az IVSZ-tagság mellett még azt is, hogy bizonyos, a kormányzat stratégiai partnerének számító szövetség által biztosított szolgáltatásokat igénybe kell venniük. Ezt a kiírás kormányzati weboldalán nagyon sok iparági szereplő sérelmezte – időnként roppant indulatosan.

A szövetség közgyűlésén részt vett a Laufer Tamással közismerten jó szakmai kapcsolatokat ápoló Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára is, aki hangsúlyozta: „A magyar kormány az elmúlt években kiemelt célként kezelte a hazai infokommunikációs szektor fejlődésének elősegítését. Az elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégia megvalósításában partnerként tekintünk a hazai ICT szektort összefogó IVSZ-re és tagvállalataira.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

  • Kiosztották a Puskás Tivadar-díjakat

    Idén 54. alkalommal osztották ki az infokommunikációs szakmai tevékenységet elismerő Puskás Tivadar-díjakat. A HTE rendezvényén egyúttal megválasztották a szervezet új elnökét is.

  • Kiírták az Év CIO-ja pályázatot

    Az informatikai vezetők igen komoly szerepet játszhatnak egy vállalkozás életében – őket díjazza a szakmai szövetség.

  • Az infokommunikációs szektor a magyar gazdaság motorja

    Az ágazatnak a bruttó hazai terméken belüli részaránya 11-12 százalékos, és a következő években további növekedésére lehet számítani – mondta Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke egy szakmai konferencián csütörtökön.

  • Tízezer magyar informatikus hiányzik

    Az informatikai vállalkozások legfontosabb hazai szervezete fogja koordinálni az uniós program végrehajtását Magyarországon.

Előzmények