Izlandon autonóm drónos áruszállítást indítottak

Nagyobb a hírverés körülötte, mint amit megérdemel, de az biztos, hogy innovatív projektről van szó.

A világon számtalan vállalat folytat teszteket önvezető, autonóm drónokkal, hogy azokat kisebb méretű áruk kiszállítására használják fel, de ezek a projektek jelenleg még kísérleti fázisban vannak. Ezzel szemben egy izlandi vállalkozás, az élelmiszer-kiszállításban ott piacvezetőnek számító Aha pár napja bejelentette, hogy az izraeli központú Flytrex közreműködésével Reykjavíkban elindítottak egy olyan drónos kiszállítási szolgáltatást, melynél már nincs szükség emberi közreműködésre, a gépek felügyelet nélkül teljesítik a feladatokat. Azért esett erre a városra a választás, mivel elhelyezkedése miatt – egy öböl partján, félkörben fekszik – a légi szállítás jelentős útmegtakarítással jár. Az izlandi közlekedési hatóság alapos vizsgálat után engedélyezte a szolgáltatást, melytől azt várják, hogy pl. a közúton csúcsforgalomban 20 perc alatt letudható utat a drónok négy perc alatt teszik meg – ez nem tűnik soknak, de a meleg ételeknél számíthat.

Reykjavík
[+]

Nagyon fontos azonban, hogy a drónok nem házhoz viszik az árut, hanem egy optimalizált vegyes rendszert alkalmaznak: a városban egyes pontokon jelöltek ki átvevőhelyeket, ahol az Aha alkalmazottai veszik át az árut, és ők viszik ki a megrendelőhöz. És az is megjegyzendő, hogy jelenleg egyetlen drón dolgozik csak, ugyanis a hatóság egyelőre ezt az útvonalat hagyta jóvá, bár a cég állítása szerint hamarosan megkapják az engedélyt a többire is.

A 2013-ban alapított Flytrex egyébként nem egyszerű dróngyártó, szinte mindennel foglalkoznak, ami az autonóm robotok fejlesztésével kapcsolatos, a hatóságokkal történő egyeztetésektől kezdve a felhőalapú drónirányító rendszerek fejlesztésén át üzemeltetésig és kiegészítő szolgáltatások biztosításáig. Az izlandi projektet ugródeszkának tekintik, ahogy az Ahával kötött szerződést is: később mindenféle áru szállítására kiterjesztenék a szolgáltatás hatókörét.

Azóta történt

Előzmények