4K-ban rögzít a vízi drón

90 percig úszkál egy töltéssel akár teljesen önállóan. Csak akkor van baj, ha jön a cápa.

Az embereknek általában a quadcopterek jutnak eszükbe, ha valaki a drónokat említi. A Kickstarteren indított friss közösségi finanszírozási projekt azonban olyan drónt ígér, amivel a víz alatt filmezhetünk.


[+]

A robothalra emlékeztető Biki 60 méter mélyre merészkedhet, miközben automatikusan úszik, nem igényel semmilyen vezérlést. A vízi tereptárgyakat szenzorai segítségével kerüli el. Maximális sebessége 1,7 km/óra, egy töltéssel maximum 90 percig képes mozgásban maradni. Csak nehogy valami megtámadja, mert ezzel a gyorsasággal nem fog tudni elmenekülni, esetleg a két 114 lumenes frontlámpa villogtatásával lehet elzavarni a ragadozókat.

A vízi drónt 4K kamerával szereli fel a pekingi Robosea, illetve lehetőséget biztosítanak arra is, hogy egy alkalmazáson keresztül, vagy a Bikihez adott vízhatlan távirányítóval közvetlenül vezéreljük.

Előre beprogramozható útvonalat is meg lehet határozni a drón számára, de van opció arra is, hogy véletlenszerűen induljon felfedezőútra. Ha elveszti a kapcsolatot a tulajdonossal, beépített GPS-e segítségével visszatér az indítás helyére. Ezt teszi az akku merülésekor is. Mindkét esetben először a felszínre úszik, így a műholdakkal is könnyebb kapcsolatot tartania, illetve megtalálni is egyszerűbb.

A videó alapján az első gondolatunk az volt, rettenetes képeket készíthet a farokúszóval közlekedő jószág, de a Robosea azt ígéri, a 150 fokos látószögű kamera és a beépített stabilizáló rendszer elnyeli a rángatózást. A tervek szerint augusztusban kezdik szállítani, a leggyorsabb támogatóknak 549 dollárért, míg a tervezett piaci ára 1024 dollár lesz. A projektnek jó esélye van megvalósulni, hiszen a kitűzött 20 ezer dolláros célt már elérte a csapat.

Azóta történt

Előzmények

  • Éjszakai budivilágítás 2.0

    Már az első változat után is sokan érdeklődtek, most hogy csírátlanít, még kelendőbb lehet. Közösségi finanszírozásban féláron adják, így csak 10 dollár darabja.

  • Sok a drón, sok a probléma

    Az Egyesült Királyságban alaposan elszaporodtak a drónok, és velük a problémák – vajon nálunk is ez várható?

  • Drónnal a kutyaszar ellen

    Nem várt helyről érkezhet segítség a kutyaszar elleni háborúban: egy holland vállalkozó a végterméket összeszedő drónt fejlesztett ki.