Javítóintézetbe küldtek egy diákot a Counter-Strike miatt

Házkutatást tartott a helyi tankerület rendészete egy kínai származású iskolásnál, aki a Texas állambeli Sugar Landban található középiskoláját modellezte le és annak virtuális folyosóin gyilkolt egy lövöldözős számítógépes játékban. A 17 éves tinédzser, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, a rendkívül népszerű Counter-Strike játékhoz készítette el a Clements gimnázium térképét. Amikor a tankerület vezetőinek fülébe jutott a hír, azonnal riasztották a rendészetet, amely kikérdezte, majd otthonában is felkereste a fiatalt. A szülők beleegyezésével a rendőrök átkutatták a szobáját és a számítógépét. A házkutatás során öt – nagy eséllyel dekorációként funkcionáló – kardot találtak a szobában.

Bár vádat nem emeltek a diák ellen, a játékhoz készített térkép és a fegyverek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy kirakják az iskolából és áthelyezzék a veszélyeztetett fiatalokat oktató M. R. Wood Alternative Education Centerbe. „Ez a Columbine középiskoláig megy vissza. E szörnyű eset óta az iskolákban minden bejelentett ügyet komolyan kell venni, a diákokban pedig tudatosítani kell az efféle dolgok súlyát. Nem lehet viccelni, nem vehetjük félvállról a dolgokat” – indokolta az intézkedést a Texas állambeli Fort Bend megye tankerületében működő rendőrség szóvivője.

Az iskolaszék tagjai szerint viszont ebben az esetben erős túlzásról van szó, mint mondják: a virginiai mészárlás óta a rendőrség ingerküszöbe az indokoltnál alacsonyabb. A fiú szülei panasszal éltek a szerintük is elhamarkodott és súlyos megregulázás miatt, de az iskolai felügyelők egyelőre néhány tag távolléte miatt nem tudtak döntést hozni az ügyben. A diák visszahelyezése mellett küzdő családot sokan támogatják a helyi közösségből, ám a továbbra is rendíthetetlen rendészet nincs közöttük.

Azóta történt

Előzmények