Jól jöhet egy Linux, ha zargatnak az orosz rendőrök


Az orosz rendőrség lerohanta egy (még) független hazai újság, a Novaja Gazeta szamarai szerkesztőségét, azzal az indokkal, hogy az irodai gépeken illegális szoftvereket használnak. Az akció folyamán a számítógépeket lefoglalták.

A lap szerkesztői bizonyosak abban, hogy politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen néhány nap múlva, május 18-án Szamarában rendezik az Oroszország–EU csúcstalálkozót, s ugyanezen a napon egy ellenzéki tiltakozó felvonulást is szerveznek – s a protestáló menet egyik szervezője a Novaja Gazeta helyi főszerkesztőjének, Szergej Kurt-Adzsijevnek a lánya. Mindez csak még jobban felbőszíthette Putyin kormányzatát, hiszen alig maradt már az országban az államtól független média, s ezek egyike (volt?) a Novaja Gazeta. Mint a munkatársak beszámoltak róla, a számítógépek lefoglalása után nem sokkal a belügyi szervek egy másik osztálya elkobozta az újság gazdasági iratait is, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették a lap működését. Darja Grigorjan, a lap munkatársa elmondta azt is, hogy a rendőrök arra hivatkoztak, hogy az illegális Microsoft-termékek használata miatt szálltak ki hozzájuk, ám így az ő notebookját nem tudták elkobozni, mivel azon a gépen Linux futott...

A Novaja Gazeta elleni akció előtt egy nappal egy másik független médiumnál, a Regnum-Volgainform nevű hírügynökségnél, valamint egy jogvédő politikai csoportnál is hasonló események történtek, tehát szintén a szerzőijog-sértés miatt kobozták el e szervezetek számítógépeit a hatóságok. Helyi lapok tudósítása szerint pedig a Novaja Gazeta feldúlása után két újságírót és egy operatőrt is őrizetbe vettek néhány órára, mert a készülő (a Kaszparov sakkvilágbajnok által vezetett „Másik Oroszország” mozgalom által szervezett) szamarai ellenzéki felvonulás előkészületeiről akartak tudósítani.

Azóta történt

Előzmények