Jön a kijelzőket bámulva felnövő generáció

Ma több időt töltenek a gyerekek internetezéssel és számítógépes játékkal, mint tévénézéssel – derül ki egy brit felmérésből. A Childwise piackutató tavalyi vizsgálata azt találta, hogy az 5 és 16 év közötti brit fiatalok átlagosan napi közel hat órát ülnek képernyő előtt: 2,7 órát tévéznek, 1,7 órát interneteznek és 1,5 órán át játszanak játékkonzollal.

A számítógép életük fontos részévé vált: a gyerekek harmada nem tudna élni nélküle – ugyanezt ötödük állítja a televízióról. Ugyanígy mindennapi rutin az internet használata: a válaszadók fele minden nap felnéz a világhálóra, és átlagosan 1 óra 45 percet tölt internetezéssel. A fiatalok több mint harmadának a szobájában is van hozzáférés, és ők – bár a szülők talán abban a reményben építették ki a kapcsolatot, hogy az segít majd a házi feladat megoldásában – jellemzően inkább játékra, chatelésre vagy videók nézegetésére használják. Mint kiderült: a YouTube a vizsgált korosztály körében a legnépszerűbb oldal, mely után a különféle közösségi szájtok következnek.

A képernyő – mutat rá a tanulmány – elsősorban a könyvektől veszi el az időt. Olvasással átlagosan 0,6 órát töltenek naponta a gyerekek, a szabadidejükben saját elhatározásukból – azaz nem kötelezően – olvasók aránya a tavalyi 80 százalékról 75-re csökkent. A jelentés szerint az olvasási kedv a középiskolai tanulmányok megkezdésével párhuzamosan radikálisan visszaesik: a 11 és 16 év közötti fiúk 42 százaléka egyáltalán nem olvas szabadidejében.

Azért mozgásra marad idő: a brit gyerekek sportolással átlagosan 4,8 órát töltenek hetente.

Azóta történt

Előzmények