Jön a szájberlegó?

A Nürnbergi Játékkiállításon egy olyan LEGO-újdonság nyerte el a kiállítás innovációs fődíját, amely igen távoli vizekre evez az egymásba kapcsolható színes építőkockáktól, amelyek egykoron meghódították a világot. Az új sláger már 32 bites LEGO mikroprocesszort tartalmaz, USB-n vagy Bluetooth-on keresztül kommunikál és akár mobiltelefonról vagy PDA-ról is irányítható. (E sorok írója most a nem is annyira távoli múltba révedve felidézi első LEGO-készletét, amelyben teljesen egyforma kockák voltak, nyolc piros, nyolc kék és nyolc sárga. Mégis megépült belőlük autó, repülő, ház... Révedés vége.)

Kétségtelen, a technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Az ilyen jövőt idéző játékok körét gazdagítja a LEGO Mindstorms NXT, melynek legelső, debütáló változata 1998-ban került a boltok polcaira, és azóta a LEGO történetének legsikeresebb és legkeresettebb játékának számít.

A LEGO NXT egy robot eszközkészlet, amely a megépítés után úgy mozog és viselkedik, ahogyan ifjú tervezőik szeretnék. Sőt, nemcsak mozog, hanem megkülönbözteti a színeket, érzékeli a távolságot, és reagál az érintésre is. Megfelelő programozása esetén pedig akár utasítást is tud küldeni, például mobiltelefonra fotó készítésére. A játékrobot lelke egy NXT építőkocka, amely egy önálló, számítógép segítségével programozható, 32 bites LEGO mikroprocesszort tartalmaz. Ez a kis eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül, vagy USB csatlakozással szabadon fejleszthető és bővíthető, így a robot a számítógéptől teljesen független életre kel, és – Bluetooth kapcsolat segítségével – akár mobiltelefonról vagy PDA-ról is irányítható.


"Én ro-bot. Sze-ret-néd, hogy é-pít-sek ne-ked va-la-mit?"

Azóta történt

Előzmények