Csúcsra járatott Xbox-gyártók

Az NPD Group piackutató adatai szerint 600 000 darab Xbox 360 játékkonzolt vásároltak az Egyesült Államokban a gép november 22-ei premierje óta – írja a Reuters. Amint arról hírt adtunk, a készülék gyakorlatilag az első naptól kezdve hiánycikk. Elemzők, játékfejlesztők és kereskedők szerint az ünnepi szezonban a kereslet – talán éppen ennek köszönhetően – gyengébben alakult a vártnál. A Microsoft a számadatokat nem kívánta kommentálni. A szoftvervállalat csupán annyit közölt, hogy nehézségekbe ütközött a kereslet kielégítése, és a szerződéses gyártópartnerek – a Flextronics és a Wistron, illetve jövő hónaptól már a Celestica is – teljes gőzzel dolgoznak.

A vállalat nemrég megerősítette, hogy az idei üzleti évben 4,5–5,5 millió konzol eladását tervezi világszerte, míg a premiert követő első három hónapban 2,75–3 milliós forgalommal számol. Pontos adatokat először a januárban esedékes negyedéves jelentés közzétételekor tudunk majd meg.

Egy biztos, a japán debüt nem volt kasszasiker. Miközben az Egyesült Államokban és Európában már a bemutató napján elkapkodták a leszállított Xbox 360 játékkonzolokat, a szigetországban a 159 000 darabra becsült nyitókészlet fele sem kelt el a december 10-ei premier első két napján. Egy számítógépes játékokkal foglalkozó helyi magazin kiadójának felmérése szerint nagyjából 62 000 gépet vásároltak a két nap alatt, ami azért is kiábrándító a Microsoft számára, mert három évvel ezelőtt még a szigetországban csúnyán elbukó első Xboxból is több mint kétszer ennyi fogyott, igaz, három nap alatt.

Azóta történt

Előzmények