A Darknet nem áll meg - jönnek a decentralizált piacterek

November első hetében az amerikai és az európai hatóságok letartóztattak 16 embert, akit internetes kábítószer- és/vagy fegyverkereskedelemmel vádolnak. Köztük van a Silk Road 2.0 feltételezett üzemeltetője is.

Ahogy az Europol szóvivője fogalmazott pénteken, a közel 400 honlap elérhetetlenné tételével járó akció után: „a bűnözők azt gondolták, utolérhetetlenek [a Darkneten]. Most megmutathatjuk nekik, hogy többé nem láthatatlanok, főképp nem érinthetetlenek”.

A csütörtöki amerikai bejelentések, majd a pénteki Europol nyilatkozatok szkeptikus hangokba botlottak, a szakértők korainak tartják a hatóságok örömét. Ezt látszik igazolni a lenti a videofelvétel, illetve az OpenBazaar létrejötte.

A Silk Road lekapcsolásának hírére a Darknet néhány „közismertebb” személyisége tartott szalonbeszélgetést, majd töltötte fel azt a Youtubera. Többek között az OpenBazaar tulajdonosa (ötletgazdája), illetve az a Kristov Atlas (biztonsági szakember), aki az anonymusbitcoin terveivel fekszik és kel már lassan egy éve.

A decentralizáltság az internetes bújócska legnagyobb buzzwördje. Nagyobb tömegek először talán akkor találkoztak a fogalommal, mikor a DC++ felütötte a fejét, és 2007 végére a legnagyobb penetrációban használt direktkapcsolatra építő alkalmazássá vált.

A DC helyét mára egy másik, Peer-to-Peer kapcsolatokra épülő alkalmazás, a torrent vette át. Ezek után jött a technológiát használó Bitcoin, a decentralizált pénz, most pedig a kapuban kopogtat a decentralizált bevásárlóközpont, az OpenBazaar.

Csattanós választ adott a Darknet közössége az Europol csütörtöki bejelentésére, miszerint nem lehet már olyan könnyen elbújni az interneten a hatóságok elől. Egy olyan értékesítési csatornát mutattak be, amelyikben az indulás után nincs szükség többé feltétlenül az OpenBazaar tulajdonosára, a decentralizáltság miatt gyakorlatilag kiirthatatlan lesz egészen addig, míg az eladók és a vevők életben tartják a platformot.

A jelenleg Béta verziónál járó piacteret úgy alakították ki, hogy a vásárlások során a tranzakciókat három résztvevőnek kell jóváhagynia (multisig). Ebből egy résztvevő az OpenBazaar által kirendelt megfigyelő. A maradék két fél értelemszerűen az eladó és a vevő. Lehetőség van az online piactér által kirendelt tanún kívül még egy főnek hitelesíteni a tranzakciókat, ha valamelyik fél nem bízna a másik kettőben.

A Bitcoin esetében alkalmazott hamisítás elleni stratégia (blokklánc – a tranzakciók egymásra épülnek, folyamatosan erősítik, igazolják vissza a korábbi pénzmozgásokat) és védelmi mechanizmus is kapott egy jelentős csavart a korábbi modellekhez képest: az OpenBazaar lesz az első, ahol úgy lehet majd bitcoinnal fizetni, hogy közben a tárca-információkat nem tárolja a rendszer.

A videokonferencia résztvevői, ha tetszik feltalálták a virtuális készpénzt, vagy konkrétabban: a módszert, amivel a bitcointárcák adatainak kiadása nélkül lehet nyomon követni a pénzmozgást a láncon, mindezt úgy, hogy a Dark Wallettel szemben nem tárolnak személyes információkat egyáltalán ígéretük szerint. Az Open Bitcoin Privacy Project (OBPP) is arra a célra hozták létre, hogy a már feltárt biztonsági hiányosságokra megoldást találjanak, illetve tovább kutassák az esetleges problémákat, melyek felmerülhetnek a cryptopénz tárolása, használata során.

Azóta történt

Előzmények