Kartellvizsgálat a képernyőgyártóknál

Úgy tűnik, komolyra fordult az a vizsgálat, melyet az Európai Bizottság (EB) még 2007-ben indított több, katódsugaras képcsövet előállító gyártó ellen, s melyben bejelentések alapján annak néznek utána, hogy az érintett cégek vajon megállapodtak-e az árakról, hogy az egyre szűkülő CRT-piacon ne kelljen termékeiket olcsóbban adni.

Az EB csütörtökön jelentette be, hogy bizonyos, a tájékoztatóban meg nem nevezett piaci szereplőket azzal vádolnak, hogy a katódsugárcsöves számítógép-monitorok és televíziók árait kartellszerűen határozták meg, s ezzel megszegték a versenytörvényeket. Az összesen hat gyártót érintő fogyasztói panaszok alapján 2007-ben megindított kétéves vizsgálat most ért abba a fázisába, amikor az EB már konkrét lépéseket tervez. Hogy a testület végül is az eredeti panaszokban szereplő gyártók (Philips, LG Electronics, Chunghwa Picture Tubes, Matsushita, Samsung, Toshiba) közül kiket talált gyanúsnak, az még nem ismert, de annyi már kiszivárgott, hogy a Philips (ők nyilatkoztak is) és a Matsushita kapott levelet a Bizottságtól. A megkeresetteknek két hónapjuk van, hogy válaszoljanak az EB által felhozott vádakra, majd szóbeli meghallgatások következnek.

Az Egyesült Államokban épp egy éve sújtották komoly bírsággal az LCD-gyártókat hasonló okból, s négy hónappal ezelőtt az európai hatóságok is elindítottak e területen egy vizsgálatot.

Az EB törekvéseivel párhuzamosan tavaly tavasszal, több más nemzeti versenyhivatallal együtt a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálatot indított a hazánkban jelen lévő, katódsugaras képcsöveket gyártó, illetve értékesítő cégek ellen. Megkeresésünkre a GVH szóvivője elmondta, hogy az eljárás még folyik, ezért részleteket nem árulhat el. Annyi bizonyos, hogy ezek a vizsgálatok alaposan elhúzódhatnak, mivel az eredeti 180 napos határidő a szabályozás szerint többször meghosszabbítható, s erre jelen esetben szükség is van, mivel olyan cégekről, cégcsoportokról van szó, melyeket nehéz Magyarországról elérni, illetve azért, mivel a közel tízéves periódust felölelő vizsgálat kénytelen megküzdeni azzal is, hogy időközben jelentős változások zajlottak le a gyártók piacán. A szóvivő elmondta, hogy optimista becslés szerint is leghamarabb a jövő év első felében várható valamiféle eredmény.

Azóta történt

Előzmények