A Kaspersky újabb pereket indított a Microsoft ellen

Az orosz vállalat szerint a Windows platform dominanciájával visszaélve terjesztik saját szoftverüket.

Hosszas felvezetés után az orosz bázisú, ám globális tevékenységet folytató biztonsági cég, a Kaspersky Lab féléve kezdeményezett egy vizsgálatot az orosz szövetségi versenyügyi hatóságnál (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России) azzal az indoklással, hogy a Microsoft visszaélt erőfölényével a vírusvédelmi szoftverek piacán. Jevgenyij Kaszperszkij, a vállalat alapító-vezetője a blogján azt írta, hogy azért fordultak a hatósághoz, mivel hónapokig folytattak ugyan tárgyalásokat a Microsofttal közvetlenül, ám ezek nem vezettek eredményre.

De a Kaspersky nem elégedett meg ennyivel, a vállalatvezető tegnap bejelentette, hogy hasonló eljárást megindítását kezdeményezték a Microsoft ellen az Európai Bizottságnál, illetve a német versenyügyi felügyeletnél – habár az amerikai vállalat az előző panasz benyújtása óta bevezetett változtatásokat, azok messze nem elegendőek, írja Kaszperszkij.

A panasz szerint a Microsoft az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényét arra használja fel, hogy saját biztonsági szoftverét, a Windows Defendert promotálja, hátrányba hozva ezzel a versenytársakat. Kaszperszkij azt állítja, hogy a Windows 10-re történő frissítéskor az update eltávolítja a már ott lévő Kaspersky-terméket, és a Windows Defendert állítja be helyette. Emellett azt is felrója, hogy a Microsoft nem nyújt elég időt a fejlesztőknek a Windows 10 frissítéseinek tesztelésére, így kompatibilitási problémák léphetnek fel. Fő céljuk,hogy a Microsoft hagyjon fel versenyellenes gyakorlatával, a felhasználók megtévesztésével, és minden biztonsági szoftver azonos eséllyel indulhasson a Windows platformon.

A Microsoft közleményében kitér arra, hogy szerintük minden szempontból megfelelnek a versenyjognak, és ezt a vizsgálat is ki fogja mutatni. Emellett elmondják azt, hogy a felmerült problémák tisztázása céljából már hónapokkal ezelőtt javasoltak egy vezetői szintű találkozót Kaszperszkijnek, ám ezt azóta sem sikerült tető alá hozni.

Azóta történt

Előzmények