A Microsoft újra pert nyert az igazságügyi minisztérium ellen

A nyomozók elégedetlenek, az adatvédelmi szakemberek örülnek.

Egy újabb fellebbezési eljárás lezárásaként egy New York-i bíróság ma úgy döntött, hogy helybenhagyja a bíróság júliusi határozatát, így a Microsoft nem kötelezhető arra, hogy átadja az igazságügyi minisztérium hatóságainak azokat a felhasználói adatokat, melyeket a vállalat nem az Egyesült Államok területén található szervereken tárol – a szavazás egyébként 4:4 arányú döntetlen volt.

A korábbi döntés mellett szavazó egyik bírónő elmondta, hogy a minisztérium kérése túlterjeszkedik annak jogosítványain, de emellett az is a kérés megtagadása mellett szól, hogy már az Egyesült Államok területén tárolt adatoknál is igen szigorúak az adatkiadási szabályok, egy külföldi állam területéről történő adatkérés pedig komoly jogi aggályokat vet fel.

Vele szemben az egyik ellenvéleményen lévő bíró úgy véli, hogy az adatátadás megtagadása a nyomozás akadályozásának minősül, így szerinte a Microsoftnak teljesítenie kellene törvényben előírt kötelességét.

Az ügy középpontjában egyébként egy ír felhasználó áll, akit kábítószerügyben vádoltak meg, a róla szóló adatokat kérték a nyomozók két évvel ezelőtt a Microsofttól, ám ők megtagadták, hogy a dublini szerveren található információkat átadják.

A nyomozók azzal érveltek, hogy mivel a Microsoft az Egyesült Államokban bejegyzett vállalat, át kell adniuk hatósági kérésre az adatokat. A Microsoft viszont arra hivatkozott, hogy egy amerikai házkutatási parancsot nem lehet az USA területén kívül érvényesíteni – korábban egyébként az ír hatóságokkal együtt kérték a nyomozókat, hogy a két ország között érvényben lévő szerződések alapján kérjék az adatokat, de ők nem tettek így.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy áttanulmányozzák a határozatot, és majd csak utána döntenek az esetleges következő lépésekről.

Azóta történt

  • A Kaspersky újabb pereket indított a Microsoft ellen

    Az orosz vállalat szerint a Windows platform dominanciájával visszaélve terjesztik saját szoftverüket.

  • A Microsoft visszavonja a kormány elleni keresetét

    Az igazságügyi minisztérium engedett, és ez már megfelel a vállalatnak.

  • 2008. február 27.

    Az Európai Bizottság bejelentette, hogy újabb 899 millió euró büntetést szabnak ki a Microsoftra a 2004-ben hozott európai trösztellenes rendelkezések be nem tartásáért. Így az előző két bírsággal együtt (2004-ben: 497 millió euró, illetve 2006-ban további 280,5 millió euró) az 1,68 milliárd eurós büntetés az EU addigi történetének legnagyobb bírsága volt.

Előzmények