Oroszországból szeretettel

A Kaspersky határozottan visszautasítja a szerintük alaptalan és bizonyítatlan amerikai vádakat, a vállalat vezetője kész tanúskodni a szenátusban.

Tegnap hat amerikai titkosszolgálati vezető – az FBI, a Defense Intelligence Agency, a CIA, az NSA, a National Geospatial Intelligence Agency irányítói, valamint az e szervezetek felügyeletével megbízott miniszteri rangú „director of national intelligence” – szenátusi meghallgatáson vettek részt, melynek témája a külföldről érkező nemzetbiztonsági fenyegetések voltak.

A meghallgatáson a biztonsági vezetők nem kis vihart kiváltva közölték, hogy nem bíznak a globális tevékenységet folytató IT-biztonsági vállalat, a Kaspersky termékeiben és tevékenységében, mivel a vállalat orosz alapítású. A céget a jelenlegi vezető, Jevgenyij Kaszperszkij alapította feleségével együtt 1997-ben Moszkvában, és a vállalat székhelye azóta is ott van. Az egyik legjobb marketingcsapattal rendelkező vállalkozás azóta a világ vezető biztonsági cégei közé emelkedett: 3600 alkalmazott, kb. 400 millió felhasználó, 2015-ben 620 millió dolláros árbevételt könyveltek el, a ranglistákon általában a top 5-ben vannak a megoldásaik.

Ugyanakkor az amerikai titkosszolgák az említett általánosságon kívül semmilyen konkrét részletet nem közöltek, nem álltak elő bizonyítékokkal arról, hogy a Kasperskynek bármilyen aggasztó kormánykapcsolata is lenne. Azt mindenesetre kijelentették, hogy az amerikai ügynökségek távol tartják magukat az orosz cég termékeitől.

Az amerikai nemzetbiztonságiak már jó ideje gyanakvással tekintenek a Kasperskyre, mivel aggódnak amiatt, hogy nem tartózkodnak attól, hogy olyan szakembereket is felvegyenek, akiket az USA-ban az orosz állami és titkosszolgálati szervezetekkel való (jelenlegi és/vagy korábbi) kapcsolattal gyanúsítanak – egy furcsa ügyről nemrég az IT café is beszámolt.

Jevgenyij Kaszperszkij
[+]

Jevgenyij Kaszperszkij személyesen is felháborodását fejezte ki egy blogbejegyzésben, és felajánlotta, hogy szívesen részt vesz egy szenátusi meghallgatáson – és itt sem bírta ki, kijött belőle a marketinges: „Tiszteletteljesen jegyzem meg, hogy nem értek egyet [az amerikai titkosszolgálati vezetők] véleményével, és mély sajnálatomat fejezem ki, hogy ezek a szervezetek politikai okok miatt nem élvezhetik a piacon lévő legjobb biztonsági szoftver előnyeit”. Emellett a Kaspersky hivatalos közleményt is kiadott:

Magáncégként a Kaspersky Lab nem kötődik semmilyen kormányhoz, a cég soha nem segített és nem fog segíteni semmilyen kormánynak világszerte esetleges kiberkémkedés kapcsán. A vállalat 20 éves múlttal rendelkezik az informatikai biztonsági szektorban és mindig a legmagasabb etikai üzleti kódexet követi. A Kaspersky Lab teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a céget jogtalanul vádolják anélkül, hogy bizonyítékokkal alátámasztanák ezeket a hamis állításokat. A Kaspersky Lab minden érdekelt kormányzati szerv számára segítséget nyújt a folyamatban lévő nyomozásokban, és a cég biztos benne, hogy egy alapos átvilágítás hamisnak bizonyítja a jogtalan vádakat.

A közleményhez érdemes hozzátenni, hogy a Kaspersky valóban együttműködik hatóságokkal szerte a világon, de láthatóan csak bűnügyekben.

Azóta történt

Előzmények