Újabb nagy fogást csinált az orosz titkosszolgálat

A közelmúltban zajlott letartóztatások során egy kiterjedt, az egész országot átszövő, hatalmas kiberűnözői maffia újabb tagjait fogták el.

Irina Volk
Irina Volk

Az orosz belügyminisztérium szóvivője, Irina Volk pár napja jelentette be, hogy az orosz biztonsági szervek egy 2016 májusa óta zajló nagy akció újabb állomásaként kilenc olyan kiberbűnözőt tartóztattak le, akik a már régóta ismert hackercsoport, a Lurk tagjaként részt vettek többek között bankok online kifosztásában – a Lurk tevékenységéről nemrég az utánuk folyó nyomozásban tevékeny részt vállaló biztonsági vállalat, a Kaspersky számolt be.

Az állami TASSZ hírügynökség beszámolója szerint a gyanúsítottak olyan tevékenységekben vettek részt, melyek során több év alatt összesen több mint 17 millió dollárnyi rubelt loptak el pénzintézetekből. (A Lurk egyébként a korábbi vizsgálatok és nyomozások adatai alapján a kiberbűnözés gyakorlatilag minden ágában tevékenykedik, katonai és civil rendszereket egyaránt támadnak a haszonszerzés reményében.)

Volk tájékoztatása szerint a letartóztatásokra még januárban került sor, miután az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) nyomozása után azonosították a feltételezett elkövetők tartózkodási helyét. Közölte azt is, hogy a kampány kezdete óta Oroszország 15 régiójában, köztük Moszkvában, Tverben, Krasznodarban, Szverdlovszkban és Szentpéterváron több mint nyolcvan razziára, rajtaütésre került sor, ahol többször erőszakkal hatoltak be az adott helyekre, majd a rendőrség és az FSZB lefoglalásokat hajtottak végre a letartóztatások mellett. Az előbbiek következményeként nagy mennyiségű informatikai eszközt, kommunikációs felszereléseket, hamis bankkártyákat, dokumentumokat, valamint rengeteg készpénzt zároltak bizonyítékként. A Kaspersky ebben a mostani az akcióban is támogatta a hatóságokat, jelentős mértékben nekik köszönhető a gyanúsítottak lokalizációja.

Azóta történt

Előzmények