Keményen büntetnék az AI-bűnözést

Előkerült egy olasz tervezet, amelynek keretében keményebben büntetnék azokat a bűnöket, ahol AI-eszközöket is használtak.

Az olasz kormány egy 25 oldalas tervezetet állított össze, amely a Reuters szerint nem csak az AI-szektorral kapcsolatos kutatásokról, kísérletekről, fejlesztésekről és alkalmazásokról szól, hanem arról is, hogy milyen gazdasági és társadalmi kockázatokat rejt mindez, továbbá hogyan büntetnék szigorúbban azokat a bűnöket, amelyeknél az elkövetők AI-eszközöket használtak, például a piac befolyásolására, felosztására vagy éppen pénzmosásra.

A tervezet még változhat, de foglalkoznának az egészségügyi és az igazságügyi szektorban való alkalmazással, a munkafeltételekre való hatással, a nemzeti AI-stratégiával.

Sok bűnözési tételnél súlyosbító tényező lenne az AI használata, de a szerzői jogsértésekért is járna büntetés. Az pedig 3 év börtönt is kapna, aki AI segítségével cserél ki embereket (vagyis a deepfake-ekről van szó).

Az olasz G7-elnökség alatt az AI az egyik kiemelt téma, egy júniusi csúcstalálkozón szintén az lesz. Eközben az EU is dolgozik az AI-törvénycsomagon.

AI-befektetésekről egyébként sorra érkeznek a hírek, az olasz kormány mellett a kanadai és a dél-koreai is több milliárd eurónak megfelelő összeget különít el erre a célra.

Azóta történt

Előzmények