Kevesebb dolgozó kell az AI miatt a cégeknek

Az Adecco HR-szolgáltató felmérése szerint az AI hatására csökken a dolgozói létszám.

Az Adecco HR-szolgáltató legutóbbi felmérése szerint az AI valóban megváltoztatja a munkaerőpiacot: sok cég ugyanis kevesebb embert alkalmaz majd ennek hatására a következő 5 évben.

A felmérés szerint a senior vezetők 41 százaléka kisebb munkaerővel tervezne az AI miatt. Világszerte kérdezték a nagy cégek vezetőit, 2000-et, mindenféle országból és ágazatból. A vélekedés szerint az AI kiválthatja az ismétlődő munkafolyamatokat, de feleslegessé is tehet állásokat. A nagy befektetések és fejlesztések idején pedig már ezt megelőzően is emberek tömegeit küldik el a tech cégek.

Az Adecco felmérése az egyik legnagyobb volt az eddigiek közül. Ehhez hasonlót csak a 2023-as világgazdasági fórum alkalmából készítettek, akkor ég a cégek 25 százaléka számított arra, hogy az AI dolgozókat tesz feleslegessé.

Az Adecco által megkérdezett 2000 vezető szerint egyébként az AI bár fordulópont, a többség nem lát annyi haladást, hogy bevezesse a technológiát.

Az Adecco szerint az AI közel minden állásra hat majd valahogyan, de álláshelyet is teremthet, nem csak elvehet. Hozzátették: 10 éve sokan féltek, hogy a digitális átállás sok állást szüntet meg, de közben sokat teremtett. Szerintük az AI álláshelyteremtése és -pusztítása is kiegyensúlyozott lesz végül. Ehhez viszont a cégeknek képezniük kell az embereiket, hogy dolgozzanak az AI-megoldásokkal.

Azóta történt

Előzmények