Kérdésekre válaszolt a DuckDuckGo alapítója

Gabriel Weinberg tegnap az YCombinator által szervezett „Kérdezz akármit” eseményen arról is beszélt, hogy az általa alapított és vezetett DuckDuckGo keresőplatform annak ellenére termeli a bevételt, hogy nem követi a használóit. Azt is elárulta, hogyan: amikor az emberek például az autó szóra keresnek rá, akkor autós hirdetéseket jelenít meg az oldal. Ehhez nem kell minden lépésüket követni – tette hozzá, utalva a Google 2012-es döntésére, hogy minden szolgáltatásból gyűjtenek adatokat az internetezőkről.

Elárulta, a Toron keresztül haladó forgalom az oldalán nem jelentős, de nem bánná, ha jóval nagyobb lenne. A hirdetésekkel kapcsolatban elég sok kérdést kapott, így arra is kitért, hogy nyomkövetés nélkül úgy lehetnek ezek sikeresek, hogy egyszerűen arra fókuszálnak, adott pillanatban mi érdekli a felhasználókat. Szerinte semmi szükség átfogó profilelemzésre és az információk hörcsögszerű gyűjtésére, bőven elég az aktuális kérdéshez kapcsolódó hirdetéseket megjeleníteni.


Hirdetés az aktuális keresés alapján [+]

A DuckDuckGo népszerűségének növekedésének okaival kapcsolatban a lehallgatási botrányokat és a Snowden szivárogtatási kampányát nevezte meg. Hivatkozott egy korábbi közvéleménykutatásra is, amiből kiderült, az amerikai felnőtt lakosság 40 százaléka nem szeretné, hogy bármilyen információt tároljon a szolgáltató az online jelenlétéről. A Pew Research Center (PRC) felmérése egyébként arra is rámutatott, annál jobban irtóznak a válaszadók a követéstől, minél több kormányzati-megfigyelési ügyről hallottak.

Instant válaszok
Instant válaszok [+]

A jövőképpel kapcsolatban a PRC felmérésére hivatkozva elmondta, hogy arra számít, tovább erősödik az alternatív keresőt használók bázisa. Arra a kérdésre, csinálna-e bármit másképp így hét év távlatából, azt válaszolta, egy csomó felesleges dologgal foglalkozott az elmúlt időszakban, de ezt akkor még nem lehetett tudni. Ha újrakezdhetné, próbálna jobban fókuszálni, de nagy különbség akkor sem volna.

Jó hír, hogy fejlesztik az idegen nyelvű (nem angol) keresési algoritmusokat, így folyamatosan javulnia kell a találati listának. Ezzel kapcsolatban a kérdező is megerősítette, hogy érzékeli a javulást. Sokan dicsérték az Instant Válaszokat is, ezek elméletileg minden élethelyzetben segíthetnek és arra valók, hogy a keresőnek ne kelljen elnavigálnia az oldalról ahhoz, hogy választ kapjon a kérdésére.

Előzmények

  • Nem volt ott biztonság! – mondják a hackerek

    Az Ashley Madison adatbázisait megszerző támadókat egy interjú szerint felháborodásuk motiválta.

  • UPC kontra Externet: interjú élőben

    Eddig csak távolról figyeltük a netsemlegességi háborút, ám áprilissal hazánkban is kirobbant a harc. A BIX Bizottság elnökétől kérdezni is lehet.