Kevesebb memóriát gyárt a Hynix

Nagyjából 20-30 százalékkal csökkenti a termelést a Hynix Semiconductor, a világ második legnagyobb memóriagyártó vállalata – írja a Wall Street Journal. A gazdasági lapnak a dél-koreai chipóriás vezérigazgatója, Kim Dzsongkap (Jong-Kap Kim) beszélt a jó ideje tapasztalható túlkínálat és a gazdasági válság kikényszerítette lépésekről.

A kapacitás visszafogása ezek közül csak az egyik. A korábban tervezett 1-2 billióról körülbelül 1 billió vonra (145 milliárd forint) csökkenti a vállalat a jövő éves tőkeberuházási büdzséjét, és meg akar szabadulni kihasználatlanul maradt gyáraitól is. Kim elmondta, hogy több chipgyártóval is tárgyalnak annak az egyesült államokbeli Eugene-ben található – havi 80 000 szilíciumszeletet gyártani képest – DRAM-üzemnek az értékesítéséről, amelyben augusztus óta szünetel a termelés. A gyáreladásokból összesen egybillió von bevételt remélnek.

A memóriagyártók számára az idei fekete év volt, a langyos kereslet és az óriási túlkínálat miatt ugyanis az árak rekordmélységbe, a gyártási költségek alá süllyedtek, emiatt a piaci szereplők hónapok óta egyre nagyobb veszteséget görgetnek maguk előtt. Az év derekán még sokan abban reménykedtek, hogy a karácsonyi szezonra a kereslet megélénkül végre, de a pénzügyi válság eszkalálódása miatt ez elmaradt.

A Hynix – mely forgalom alapján a világon a második legnagyobb DRAM-gyártó a Samsung után – nem az első piaci szereplő, amelyik a kapacitás csökkentéséről határozott: a tajvani Powerchip Semiconductor és a japán Elpida nemrég jelentettek be hasonló lépéseket. A helyi rivális Samsung egyelőre nem tervezi visszafogni a termelést.

Azóta történt

Előzmények